Primăvara plină de culori


În sfârșit a venit și pe meleagurile noastre primăvara adevărată — caldă, luminoasă, înfloritoare, încât ne vine să exclamăm cu bucurie folosind versurile lui Vasile Alecsandri despre acest minunat anotimp: „Ah, iată primăvara cu sânu-i de verdeață! În lume-i veselie, amor, sperare, viață, Și cerul și pământul preschimbă sărutări Prin raze aurite și vesele cântări!” („Oaspeții primăverii”). În data de 28 martie 2024, primăvara a intrat pe ușa Grădiniței „Trofimaș” cu soare și multe culori, unde Biblioteca „Hristo Botev” împreună cu preșcolarii a desfășurat Atelierul de lectură în cadrul căruia s-a lecturat și s-a pus în discuție povestea „Alice și războiul culorilor” semnată de Viorica Covalschi.

Cartea „Alice și războiul culorilor” este o carte nouă a scriitoarei Viorica Covalschi destinată copiilor, mai ales celor care au ajuns victime ale războiului din Ucraina. Alice, eroina poveștii, pornește în căutarea păcii, ce i se imaginează în diferite culori luminoase, evitând doar culoarea neagră. Culoarea neagră, simțindu-se jignită, declară un război al culorilor și o transformă pe Alice într-un înger care doarme în inima unui Demon, stăpânul culorii negre și a războiului. Împreună cu copiii am fost alături de Alice în toate peripețiile ei și am văzut cum face ea față tuturor provocărilor ce vin din partea forțelor negre ale naturii. Am fost bucuroși să aflăm că îngerii, care simbolizează lumina, au biruit demonul, care simbolizează întunericul.

Conversația Culorile

A urmat o discuție despre pace și război și în ce culori le putem prezenta: pacea – printr-o palitră de culori vii, frumoase (albă, albastră, galbenă, violetă, verde ș.a.), războiul – prin culori întunecate, sumbre (neagră, sură, fumurie, roșie intens ș.a.), copiii astfel exprimându-și dragostea și admirația față de pace și protestul față de război, care aduce suferințe, tristețe, necazuri oamenilor. Am vorbit despre războiul din Ucraina și din alte părți ale lumii, unde copiii alături de părinții săi nu se pot bucura de primăvara care a sosit cu soare, lumină, verdeață și flori, care îndură frică, frig, foame, și fel de fel de lipsuri, exprimându-ne compasiunea față de ei.  În continuare am desfășurat conversația „Culoarea mea preferată”: copiii și-au ales de pe masă câte o figuriță de culoarea sa preferată, argumentându-și alegerea și ce lucruri din jur pot prezenta culoarea dată, demonstrând totodată că  cunosc bine culorile.

Concursul de desen

A încheiat activitatea concursul de desen „Primăvara e plină de culori”, care este foarte preferat de către copii, deoarece lor le place mult să deseneze și să coloreze. De această dată au trebuit să deseneze un peisaj de primăvară, folosind culorile sale preferate, imaginația sa, inspirându-se și din cărțile despre anotimpul primăvara din colecția bibliotecii și seria „Micul plastician”. Cu cele mai bune desene au fost făcute poze, autorii primind ca cadou pixuri colorate.

În țara noastră e pace și primăvara e plină de culori, spre bucuria și satisfacția tuturor copiilor și adulților, ceea ce le dorim tuturor oamenilor din lume: pace în țară, pace în familii, pace și lumină în suflet, iar celelalte bunuri se vor alătura.

                                                                                        Lidia Cîssa, bibliotecar  

Оставьте комментарий