Puterea magică a poveștilor


„A fost odată ca niciodată…”, așa încep multe povești… Sunt convinsă că nu este copil căruia să nu-i placă poveștile, mai mult decât atât, și nouă, maturilor, ne place să citim sau să ascultăm cu drag basme, povești, legende împreună cu copiii sau chiar fără ei, deoarece acestea de parcă ne întorc în lumea dulce a copilăriei, ne atrage acea lume fantastică, de unde ne alimentăm, ca dintr-un izvor cu apă vie, sufletul înzestrându-l cu cele mai frumoase calități omenești: bunătate, demnitate, mărinimie, cinste, hărnicie, curaj ș.a. și ne învățăm a respinge răutatea, dușmănia, lenevia, minciuna, viclenia și alte vicii dăunătoare. Consider că importanța poveștilor e de neprețuit. După cum spunea scriitorul și poetul indian Rabindranath Tagore, avuția poveștilor adunate din lumea întreagă a depășit celelalte avuții omenești.

Cartea „Cele mai frumoase povești cu animale din lumea întreagă”, ce face parte din Colecția de Aur, este o colecție minunată de povești, povestiri și fabule cu animale simpatice și amuzante din toate colțurile lumii. În data de 19 octombrie 2023 a avut loc prezentarea acestei cărți, desfășurată la  Biblioteca „Hristo Botev” cu preșcolarii de la Grădinița „Trofimaș”. Cartea  a fost editată la Editura „Arc” din Chișinău în anul 2021. Poveștile din carte sunt culese din lumea întreagă și aici repovestite de Stefania Leonardi Hartley, traduse din engleză de Medeea Neguțescu. Sunt foarte expresiv și vioi ilustrate, fiecare din ele având diverși ilustratori.

Am ales să citim din această colecție „Păunul nefericit”, ce este o fabulă de Esop. Le-am vorbit copiilor despre acest scriitor antic grec, un nume nou pentru ei, cunoscut prin fabulele lui înțelepte, multe dintre care s-au păstrat până în prezent. S-a născut în secolul al VI-lea  î. Hr. în Grecia Antică, era un sclav, muncea la stăpân, dar, având un spirit de observație sporit și o  minte ageră,  scria fabule în versuri în care lua în râs diferite vicii omenești cu scopul de atrage atenția oamenilor asupra lor și de a le corecta. A urmat lectura fabulei, discuția asupra subiectului, evidențiind împreună cu copiii mesajul exprimat prin cuvintele Afroditei: „Ai grijă, frumusețea nu aduce întotdeauna fericire”, așa că păunul, arzând de dorința să devină mai frumos, mai colorat decât era și să se simtă ca-n paradis, a pierdut capacitatea de a zbura și s-a pomenit nefericit. Apoi  am vorbit despre aceea ce înseamnă să fii frumos, ca în final copiii să înțeleagă că nu e de ajuns să ai un aspect exterior frumos, că frumusețea de fapt vine din interior: trebuie să fii îngrijit, curat, binevoitor, receptiv la durerile și grijile altora, educat, zâmbitor, prietenos. În continuare am discutat despre păun, această pasăre exotică, completând cunoștințele copiilor cu informație utilă și interesantă : unde se întâlnește, cu ce se alimentează, ce specii sunt în lume, despre alte păsări exotice ce se întâlnesc pe globul pământesc, folosind ecranul mare din bibliotecă. Ulterior copii au luat cunoștință de colecția cu povești a bibliotecii, răsfoind cu interes cărțile, examinând desenele, citind selectiv unele cuvinte, fraze, întrucât abia învață a citi, dar sperăm că vor fi în viitor cititori pasionați.

Activitatea s-a desfășurat într-o atmosferă lejeră, prietenoasă, cu bună dispoziție, voioasă, rămânând în așteptarea de noi întâlniri la care vom lectura și discuta alte cărți, alte subiecte de asemenea captivante și utile.

                                                         Lidia Cîssa, bibliotecar

Puterea magică a poveștilor: Один комментарий

Оставьте комментарий