„Toamnele, la Moldova toamnele”


„Toamnele, la Moldova, toamnele…”, cât de mult sens în aceste cuvinte! Că doar acel om care a petrecut cel puțin o toamnă în Moldova le simte dorul. Toamna e bogată atât în roade, cât și în tradiții şi obiceiuri. Anume tradițiile şi obiceiurile din ţară ne leagă de casă, de meleag, de neam, de oamenii dragi.

Biblioteca „Hristo Botev” este una din cele şase biblioteci minorităţi şi una din cele 28 de filiale ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. În acest frumos anotimp Biblioteca „Hristo Botev” organizează şi desfăşoară în colaborare cu partenerii fideli ai bibliotecii foarte multe activităţi ca: conferinţe ştiinţifice, masă rotundă, discuţii/dezbateri, lansări şi prezentări de carte, reviste bibliografice cu tematică bulgară dedicate evenimentelor şi personalităţilor marcante, servicii cu activităţi dedicate Zilei oraşului Chişinău, Programului „Chişinăul citeşte”, Concursului de lectură „Bătălia cărţilor”, Campaniei „Fii deştept! Ia un card inteligent!” la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” pentru toate vârstele de utilizatori de diferite etnii. În această perioadă a anului se înscriu cei mai mulţi utilizatori, căci odată cu începutul anului de studiu cresc cerinţele de informare, de lecturare, de cercetare.

O tradiţie de toamnă populară este „Număratul bobocilor”, se marchează atunci când ruginesc frunzele, gâștele crescute trec în rezervă pentru iarnă. Se sumează toată recolta – legumele și grânele colectate, făina și uleiul produse, mierea si fructele adunate.

Un obicei ce vine de la stămoșii noștri este  pregătirea butoaielor – spălarea, uscarea, stocareaşi producerea vinului nou. Urmează culesul poamei în panere de lozie aurie (grele și generoase, aurii sau ruginii, dar cu suflet de pământ), datul la zdrobitoare – un mecanism de sfărâmare a strugurilor împreună cu ruguri cu tot. Apoi are loc fierberea vinului – fermentarea, care pe parcursul a câtorva zile înăcrește conținutul. Și cel mai dulce moment al procesului este mustul – sucul dulce acrișor care ușor pișcă de limbă, dar și este indicator al gustului vinului la final. Procesul continuă cu strânsul la teasc – scurgerea amestecului tocat de struguri care au fermentat deplin.

Strânsul porumbului, merelor, seceratul grâului și a florii soarelui, adunatul de lemne pentru încălzirea sobelor și lijancei pentru iarnă, curățarea grădinilor de frunze, apoi aratul – toate  aceste obiceiuri constituie sufletul Moldovei.

Toamna, fiind bogată în tradiții şi obiceiuri frumoase, descoperă Moldova, ea este o parte din tine, din mine, din noi. Moldova e viață, e dor, e foșnetul frunzelor la adiere de vânt, zâmbete de copii și înțelepciunea celor în vârstă.

Olga Aga, bibliotecar

Оставьте комментарий