Dansul florilor în miez de primăvară


     20170427_102329Programul „Chişinăul citeşte” lansat de BM „B.P.Hasdeu” cu mai mulţi ani în urmă este în deplină desfăşurare la toate filialele din municipiu. Cărţile incluse în Program abordează importante teme actuale sau cu rezonanţă actuală, teme ce ţin de istorie, limbă, valorile morale, dragoste de Patrie şi de viaţă etc.

      În data de 27 aprilie curent la Biblioteca „Hristo Botev” a avut loc discuţia/dezbatere asupra cărţii „Dansul florilor” de poetul Ianoş Ţurcanu care face parte din lista volumelor recomandate pentru Programul „Chişinăul citeşte”. Ne-am încins într-un „dans al florilor” împreună cu copiii de la Academia copiilor „FasTracKids”, luând drept bază cartea menţionată. Activitatea a cuprins o scurtă informaţie despre scriitorul Ianoş Ţurcanu, cu vizualizarea imaginii scriitorului şi locului de baştină pe ecranul mare; prezentarea succintă a cărţilor autorului disponibile în bibliotecă la moment; discuţia/dezbatere asupra poeziilor din cartea „Dansul florilor”, una dintre ultimele cărţi pentru copii ale lui Ianoş Ţurcanu; concurs al desenelor cu imagini de flori pictate de copii la finele activităţii „Cea mai frumoasă floare”, desenele urmând să fie aduse în dar mamei ori bunicii, surioarei, prietenei, la propunerea mea.

      Ianoş Ţurcanu este poet, prozator, eseist, textier, autor de aforisme. S-a născut la 26 iulie 1951 în localitatea Pelinia, RM. A îmbrăţişat două profesii – de medic şi de scriitor. A absolvit Institutul de Medicină din Krasnodar, Rusia şi Institutul Internaţional de Literatură din Moscova. Este autorul a numeroase povestiri, basme, poveşti, versuri pentru maturi şi copii, texte de cântece. Pentru merite deosebite în literatură a fost desemnat cu multe premii, inclusiv Premiul Bibliotecii „Gh. Asachi” din Iaşi, România, pentru cartea „Bravo, Meunache», Premiul „Cartea Anului” la Salonul de Carte pentru Copii pentru cartea „Un elefant în vagonul-restaurant” ş.a.20170427_101231

      „Dansul florilor” este o carte cu poezii vesele pentru copii, ce emană multă lumină şi dragoste de viaţă.După prezentarea cărţii, am efectuat lectura unor poezii selectate din ea pe care le-am pus în discuţie. Am conversat despre: rolul florilor în viaţa noastră, care ne înnobilează sufletul cu fumuseţea şi mirosma lor,  cum trebuie să le ocrotim şi să le îngrijim (poezia „Dansul florilor”); asemenea fenome ale naturii ca ploaia şi soarele, fără de care nu pot creşte şi se dezvolta plantele, legumele şi fructele (poezia „Ploaia şi soarele”); ce înseamnă să fii educat şi să faci fapte bune (poezia „Şoricelul educat”, „Fapte bune să aduni”); cărţile bune din care aflăm multe lucruri interesante, cunoaşem Universul, care transformă întunericul în lumună („Cartea”); ce este bunul simţ, cum trebuie să preţuieşti ceea ce ai şi să nu visezi la lucruri ireale („Două mâţe şi un motan”).

      Copiii cu mare entuziasm au luat parte la discuţii, dând dovadă de cunoştinţe suficiente referitor la temele discutate. Versurile din carte, deşi au ca personaje principale diverse plante, animale, păsări, educă la copii dragostea de viaţă, faţă de natură, faţă de oameni, cultivă asemenea calităţi morale de valoare cum sunt bunâtatea, generozitatea, hărnicia, bunul simţ, cumsecădenia şi alte trăsături de caracter pozitive.

      Dacă doriţi să vedeţi cum dansează florile în plină primăvară şi apoi vară şi să savuraţi o doză enormă de optimism, căldură şi lumină, vă îndemnăm să deschideţi cartea „Dansul florilor” de Ianoş Ţurcanu şi să dansaţi împreună cu florile, alte plante, cu animalele şi copiii. Lectură şi distracţie plăcută!

                                               Articol îngrijit de bibliotecara Lidia Cîssa

 

Оставьте комментарий