Cuvânt despre cea mai scumpă ființă din lume


      53520561_2601088393266202_8172202125716094976_oCâte cuvinte frumoase la adresa mamei n-am pronunța — frumoasă, bună, blândă, înțeleaptă, harnică, duioasă, grijulie…, tot ar fi puține pentru a ne exprima profunda recunoștință față de cea mai scumpă ființă de pe Pământ care ne-a adus pe lume și ne-a condus de mână peste ani pe căile vieții cum a putut doar ea. Cine dacă nu mama ne poate înțelege mai bine, ne poate asculta  dorințele și tristețile, ne poate mângâia, ne poate consola, ne poate vindeca rănile, și cele fizice, și cele spirituale? Grija ei față de noi nu are sfârșit, deoarece pentru ea până la finele vieții rămânem a fi copii.

 

      „O, mamă, dulce mamă…” — așa s-a intitulat Medalionul literar desfășurat la Grădinița „Trofimaș” în data de 7 martie curent în cadrul Serviciului „Pasionaţi de lectură». Activitatea a fost dedicată mamelor și  Zilei Internaționale  a Femeii — 8 martie. În primul rând, i-am adus un omagiu mamelor, celor care au pus începutul vieții pe Pământ. În acest sens femeia se aseamănă cu primăvara, ce renaște toată natura și umple tot Universul de lumină, căldură și flori. Mulți poeți și prozatori au dedicat minunate opere mamei, femeii în genere, celei mai slabe și totodată mai puternice ființe din lume. Am început lectura poetică cu versurile lui Grigore Vieru care a scris cele mai multe și mai frumoase versuri consacrate mamei și pentu care ea a fost, cu adevărat, cea mai dragă și mai scumpă ființă din Univers. Poetul a notat cândva niște fraze deosebit de frumoase referitoare la mamă: „Cea mai veche carte din lume este mama, cea mai frumoasă carte din lume este mama»; „Nu există nici floare, nici mamă urâtă».  Din placheta de versuri „Mama» unde sunt adunate frumoase și duioase versuri despre mamă pentru copii am efectuat lectura unora dintre ele, precum: „Mama una este», „Mama mea e doctoriță», „Mama mea e profesoară», „Ușoară, maică, ușoară», iar din placheta de versuri „Ghiocei» — renumita poezie „Tu, iarbă, tot ai mamă?» pe care ulterior le-am comentat și discutat împreună cu copiii. Copiii, apoi, au făcut rând la recitarea versurilor ale diverșilor poeți despre mamă, despre primăvară, dorind sa consemneze această sărbătoare prin interpretarea proprie a unei opere poetice. Astfel, au răsunat versuri de Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Geoge Coşbuc, Ada Zaporojanu ș.a. În continuare, am dat citire unui fragment din povestirea „Cele mai frumoase flori» de Grigore Vieru. În urma convorbirii asupra subiectului, copiii au înțeles că cele mai frumoase flori sunt cele care au mai multă miere, ca și omul plin de vorbe bune și fapte cuviincioase, iar cel mai frumos cadou adus în dar mamei e cel făcut de mâinile proprii, cel trudit. În final, am desfășurat concursul desenelor „Cel mai frumos buchet de flori pentru mama». Cele mai reușite desene au fost prezentate, comentate și pozate.53517169_2601088826599492_6293028095469289472_o

      Activitatea dedicată mamelor și tuturor femeilor a decurs vioi, interesant, plăcut, ne-a adus la toți satisfacție  și bună dispoziție. Copiii au fost activi, creativi, au demonstrat capacități oratorice bune. Din partea bibliotecii, micii noștri utilizatori au primit în dar câte un mărțișor, care urmează să le aducă și mai multă energie, vigoare, sănătate, bucurii, ca să le ajungă pentru tot anul.

                                                                         Lidia Cîssa, bibliotecară

Оставьте комментарий