PETRU NEDOV — un savant bulgar din domeniul ştiinţei în Moldova


La 20 ianuarie 2017, în incinta Bibliotecii „Hristo Botev” s-a desfăşurat masa rotundă „Profesorul Petru Nedov — savantul şi patriarhul renaşterii naţionale a bulgarilor basarabeni”. Această manifestare a fost organizată de către Biblioteca „Hristo Botev” împreună cu Societatea Ştiinţifică a Bulgariştilor din Republica Moldova. Scopul acestui eviniment ştiinţific a fost, evidenţierea principalelor perioade din viaţa şi activitatea doctorului habilitat în biologie Petru Nedov. Menţionăm, că pe 25 decembrie 2016 s-au împlinit 90 de ani de la naşterea acestui savant şi reeşind din aceea masa rotundă avea un sens deosebit de important. Despre semnificaţia personalităţi date în mediul bulgar vorbeşte şi faptul, că Petru Nedov a fost unul din primii care a elaborat soluţii şi a participat la renaşterea naţională a bulgarilor din Republica Moldova în anii 60-90 a sec. XX. Evident acest eveniment nu a putut să rămână neobservat din partea diferitor organizaţii bulgare din Chişinău, deaceea în ziua desfăşurării activităţii, în bibliotecă sau adunat cei mai prezentativi membri ai comunităţii bulgăreşti: Fiodor Sabii (preşedintele Comunităţii bulgare din Republica Moldova), dr. hab. în istorie Nicolai Cervencov (preşedintele Societaţii Ştiinţifice a Bulgariştilor din Republica Moldova), dr. în istorie Ivan Zabunov (preşedintele Societăţii Bulgare „Възраждане”), dr în filologie Nadejda Cara (şefa Grupei „Etnologia bulgarilor” al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM), poetul Gheorghi Barbarov (şeful emisiunilor pentru minorităţi naţionale la compania TRM). În afară de aceea aici au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Bulgare în Republica Moldova: Gheorghi Iovcov (ataşat cultural) dar şi consulii Boian Iordanov şi Ivan Stoianov. Pe parcursul activităţii desfăşurate au fost derulate fotografiile savantului în slaid-show în acelaş timp oaspeţilor le-au fost distribuite buclete cu informaţie despre biografia, lucrările ştiinţifice a lui Petru Nedov şi afirmaţiile colegilor lui (Nicolai Cervencov, Ivan Zabunov, Ivan Grec) referitor la activitatea sa profesională.

Lucrările masei rotunde au fost deschise de către şefa biblotecii Angela Olărescu, care a salutat oaspeţii şi a menţionat importanţa desfăşurării manifestărilor de acest gen anume în bibliotecă în vederea propagării pentru publicul cititor rolului personalităţilor de etnie bulgară în devoltarea ţării noastre. Ea a lansat ideea creării unui calendar pentru anul 2018 care va cuprinde date remarcabile din viaţa bulgarilor din Republica Moldova.

Prof. Nicolai Cervencov a vorbit depre biografia lui Petru Nedov, pe care el îl cunoştea încă din anii de copilărie, fiind consăteni (s-au născut în satul Ciişia, regiunea Odesa). Dlui s-a împărtăşit cu amitirile despre familia lui Petru Nedov, menţionând că ea era înstărită, se ocupa cu pomicultura, dar unchiul lui avea magazin de vin în oraşul Ismail. În acelaş timp a subliniat despre viaţa complicată prin care a trecut acest savant. În 1944 el ilegal se mută în Bulgaria. După sfârşitul al Doilea Război Mondial el se întoarce în Chişinău şi se înscrie la studii la  Universitatea Agrară din Chişinău. Fiind bulgar de etnie, P. Nedov se interesează de soarta conaţionalilor săi din Basarabia şi în acest sens trimite o scrisoare lui I. Stalin, în care a cerut deschiderea şcolilor naţionale cu predare în limba maternă în localităţile bulgare. Aceasta s-a răsfrânt la viaţa lui de mai departe. Aflăm că în 1950 a fost arestat „pentru activitatea antisocialistă şi propaganda naţionalistă” şi judecat la 25 de ani la închisoare în GULAG, or. Norilsk. Însă peste 7 ani el este reabilitat şi eliberat. Dl N. Cervencov s-a oprit mai detaliat şi la activitatea ştiinţifică a lui Petru Nedov, în acest sens a menţionat despre faptul, că în 1965 el a susţinut teza de doctor, şi tocmai în 1983 teza de doctor habilitat în ştiinţe biologice. După 4 ani în 1987 primeşte titlul de profesor. Tezele lui de doctor au fost dedicate elaborării metodelor de emunitatea viţei de vie de diferite microorganisme dăunătoare. A activat la Institutul de Viticultură şi Vinificaţie al AŞM, unde a elaborat diferite soiuri de poamă: Legenda, Perveneţ Magaracea ş.a.

A urmat discursul lui Alecsandru Kiskin (prietenul familiei lui Petru Nedov). El a amintit momente când toţi prietenii se adunau în casa savantului bulgar, a vorbit despre vinoteca bogată a lui Petru Nedov, care impresiona pe oaspeţi. În acelaş timp a relatat profesionalismul lui Petru Nedov în ceea ce priveşte capacitatea de a savura plăcerea degustării vinului moldovenesc.

Maria Velicsar, care în anii 90  a sec. XX a fost prezentatoarea emisiunii „Unda Bugeacului” la TRM, a adus cu sine poze în timpul acordării interviului de către Petru Nedov (ce a fost realizat la 70 de ani de la naşterea savantului). Ea l-a descris pe savant, ca un om inteligent, interesant, un exemplu pentru tineretul de astăzi, care avea multă răbdare. În acest sens M. Velicsar a dat exemplu unui interviu, care din motive tehnice a fost luat de două ori în aceeaş zi. Petru Nedov nu a refuzat să participe în emisiune, spunând la sfârşit, că al doilea interviu s-a primit încă mai reuşit decât primul.

Foarte frumos despre tatăl său a vorbit feciorul Nicolai. El a povestit despre faptul, cum în tatăl lui s-a trezit interes de biologie. Aflăm, că în 1936 P. Nedov este admis la Seminarul Duhovnicesc din Ismail, acolo el s-a bătut cu un coleg de clasă. Ca pedeapsă a fost trimis pentru câteva luni la Mănăstire, care se afla pe malul Dunărei. Şezând mult timp pe malul acestui râu tânărul Nedov abserva dezvoltarea biologică a peştelui, a broaştelor. Şi aşa în el s-a născut interes în biologie. Fiul Nicolai l-a descris ca un om devotat familiei, vorbea corect şi direct, cunoştea multe limbi străine. Nicolae a spus, că mama Ana, era foarte apropiată de tatăl său. Ea era decan la Universitatea Agrară şi trimitea soţului său aspiranţi pentru a învăţa secretele vinificaţiei.

Ivan Zabunov a relatat despre participarea lui P. Nedov la mişcarea naţională a bulgarilor din Republica Moldova, la caracterizat, ca „luptător pentru drepturile bulgarilor basarabeni”. În acest sens el a menţionat, că încă în 1965 Nedov a plecat la Moscova şi în Comitetul Central al PCUS a expus viziunile sale asupra dezvoltării viitoare a bulgarilor. La sfârşitul anilor 80 -începutul anilor 90  a secolului trecut, el participă activ la crearea şi activitatea Societăţii Bulgare „Възраждане” şi Societăţii Ştiinţifice a Bulgariştilor din Republica Moldova.

În cuvântul de încheere a evinimentului ştiinţific dl Nicolai Cervencov a anunţat, că în satul natal al lui P. Nedov o stradă a fost denumită în numele biologului moldovean. Tot odată el a informat publicul prezent, că este pregătită pentru tipar cartea ce conţine memoriile lui Petru Nedov (are  400 p.). El speră, că în scurt timp vor fi adunate finanţe care ar permite editarea unei cărţi bine îngrijite cu coperta groasă şi fotografii colorate. Cei prezenţi au menţionat o mare necesitate publicării acestei cărţi care va avea o mare însemnătate pentru studierea perioadei în care a activat Petru Nedov.

Angela OLĂRESCU,

Ivan DUMINICA, doctor în istorie

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s