Magnifica poezie a lui Mihai Eminescu


img_3145

Mihai Eminescu intră în viața copiilor încă în fragedă copilărie, odată cu cântecele de leagăn și basmele. Aici mă refer la poezia „Somnoroase păsărele”, în primul rând, transpusă pe muzică de puțin cunoscutul muzician T. Flondor, și frumoasele basme, povestite de către părinţi sau educătorii de la grădinițe, cum ar fi „Făt frumos din lacrimă”, „Frumoasa lumii”, „Calul traian” ș.a. Începând cu anii de școală, copiii prind a-l cunoaște tot mai profund pe marele poet, citind și savurând frumoasele versuri în care poetul își exprimă dragostea sa nemărginită față de meleagurile natale — față de codrii dragi, lacurile cu maluri verzi presărate cu flori, câmpiile întinse, față de ființele dragi — mama, tata, frații, surorile, povestește despre anii de copilărie petrecuți în sânul naturii.

         În ajunul zilei de naștere a renumitului poet, care a fost declarată și Ziua Culturii Naționale în cinstea acestua, când toată comunitatea culturală din țară marchează acest eveniment, biblioteca  „Hristo Botev” de asemenea a organizat un rând de activități. Astfel,în ziua de 12 ianuarie curent a avut loc Ora de lectură cu genericul  „Unde ești, copilărie?” în baza versurilor marelui poet național M. Eminescu la Liceul Teoretic  „M.Sadoveanu” cu elevii clasei I.

         La început, le-am oferit copiilor o scurtă informație despre anii de copilărie și de studii ai lui M. Eminescu, înzestrând-o cu imagini și fotografii din cărți. Copiii au completat comunicarea mea cu povestirile sale despre marele poet. Apoi am numit poveştile scrise unele în proză, altele în versuri. Mai detaliat am vorbit despre  M. Eminescu-poetul. În centrul atenției am pus poemul  „Lucerărul”, care este cea mai importantă operă a poetului. Am trecut foarte succint prin subiectul lucrării, care pentru copii este o poveste fascinantă scisă în versuri, însă cu un final trist. Lectura selectivă a lucrării am efectuat-o din cartea M. Eminescu „Luceafărul”, publicată de editura  „Silvius Libris”, reprezentând o ediție minunată, ilustrată foarte frumos. La ilustrarea cărții au fost utilizate lucrări pe mătase artificială ale pictoriței Olesea Şibaev.img_3137

         În continuare am trecut la lirica peizajistă și poeziile despre anii de copilărie petrecuți la Botoșani și Ipotești, pe acele locuri pitorești, unde s-au perindat primii ani din viața celui ce i-a fost hărăzit să devină mai apoi poet de valoare universală. Aici au fost zămislite primele poezii ale lui Mihai Eminescu, inspirate de farmecul naturii, de frumusețea meleagurilor natale, care l-au influețat pe parcursul întregii vieți spre crearea operelor de o splendoare rară. Spre atenția copiilor am pus cartea lui M. Eminescu  „Unde ești copilărie?” care include în sine versuri despre anii de copilărie, codrii dragi, diferite vietăți din pădure, precum și despre personalitățile sfinte precum sunt Iisus Hristos, Feciora Maria, tradiții naționale. Amintirile legate de anii copilăriei sunt întotdeauna scumpe și de neuitat. Poetul le-a întipărit pe veci în lirica sa de o muzicalitate deosebită. Au fost lecturate  poezii și fragmente din poezii: „Ce te legeni,codrule? ”, „Lebăda”, „Fiind copil păduri cutreieram”, „Copii eram noi amândoi”, „Colinde, colinde”. Cartea de asemenea a fost scoasă spre lumină de editura „Silvius Libris”, foarte vioi prezentată grafic de Ludmila Cojocaru.

         Vorbind despre Mihai în anii copilăriei, l-am prezentat ca pe un copil visător, cu un suflet foate blând și bogat, îndrăgostit de acele „dulci plaiuri” și  „câmpii râzătoare”, căruia îi plăcea la nebunie să se plimbe prin păduri,să asculte foşnetul frunzelor, cântecele păsărilor, fiind gata să îmbrățișeze întreaga natură cu toată ființa sa, dar totodată era și el un copil ca alții, pus pe șotii, încadrat în diverse jocuri copilărești. M-am străduit să transmit copiilor frumusețea versurilor eminesciene, să le trezesc gustul de a citi versuri, de a gândi asupra celor citite,să ajungă la sufletul lor. De la Mihai Eminescu ne învățăm cum să ne iubim țara, neamul, limba, cum să luptăm pentru demnitatea naţională. El a fost un geniu care merită  toată atenția și admirația noastră.

La finele activității,vorbind despre versurile lui M. Eminescu transpuse pe muzică, împreună cu copiii am interpretat cântecul  „Somnoroase păsărele”. Sper că această oră de lectură a fost utilă pentru copii și le-a adus plăcere.

                                                            Articol îngrijit de bibliotecara Lidia Cîssa

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s