Cronica dinastiei TANOV


Volumul Тановы: хроника рода (Tanov: cronica familiei) scris de istoricul local din Taraclia –  Gheorghi Tanov și editat în anul 2020, scoate în evidență arborele genealogic al dinastiei Tanov ce începe din anul 1788, odată cu nașterea lui Dmitrii Tanov, celuia care a pus baza familiei în Basarabia.

Redactorul științific al cărții este cunoscutul istoric-bulgarist dr.hab. în istorie Ivan Duminica.

Autorul cărții – Gheorghi Tanov, pe parcursul a mai multor ani, a cercetat istoria familiei sale în arhive și biblioteci, a discutat cu foarte mulți oameni vârstnici din dinastia Tanov, care cunoșteau istoria unor personalități, ce reprezintă această familie. Ca urmare autorul a alcătuit un arbore genealogic, care cuprinde ramuri, ce conțin informații biografice prețioase. Menționăm, că Gh. Tanov a selectat multe fotografii ce se păstrează în arhivele personale ale purtătorilor numelui Tanov. Munca asiduă a cercetătorului local a adus la descoperirea datelor noi despre această dinastie: a aflat că fiecare membru al acestei familii după absolvirea colegiilor de specialitate din Cahul, Chișinău, Soroca, Bălți, Comrat, au activat în diferite domenii și în acest mod și-au adus aportul la dezvoltarea culturii, medicinei, pedagogiei, zootehniei, tehnologiei, biblioteconomiei ș.a. Au ocupat diverse posturi de conducere în țară și de peste hotare.

Gheorghi Tanov în carte a descris în detalii și soarta femeilor, care provin din familia dată și care s-au căsătorit cu reprezentanții altor familii. În carte, se regăsesc multe familii care s-au înrudit cu familia Tanov în toată această perioadă – din 1788 până în prezent: Chiose, Caireac, Nechit, Ceban, Cara, Caramalac și alt.

În volum este arătată biografia unor personalități prin prisma unor evenimente istorice ce au avut loc în trecut: războaie, deportări, epidemii, foamete și migrarea populației în alte țări (Rusia, Brazilia, România, Ucraina și altele).

Cu mult drag Gheorghi Tanov descrie viața familiei sale, ramura de creștere a familiei soției sale, ea fiind de baștină din Rusia, iar copii săi s-au căsătorit cu persoane de etnie bulgară, găgăuză, rusă și alt. Toți membrii familiilor din dinastie trăiesc uniți, în dragoste și înțelegere, se bucură nespus atunci, când împreună se adună la sărbători acasă. Autorul a schițat și crengile familiei copiilor săi, nepoților și strănepoților pe arborele genealogic.

Această cercetare a provenienței familiei efectuată de Gheorghi Tanov în opinia noastră e una științifică, deoarece mulți istorici bulgariști se ocupă de asemenea cercetări punând în lumină istoria unei familii sau a unei personalități ce și-a adus aportul la dezvoltarea unei sfere de activitate în țara în care locuiește.

Volumul Тановы: хроника рода de Gheorghi Tanov va rămâne în istorie ca o cercetare utilă care poate fi urmată de alte persoane interesate de istoria sau arborele genealogic al familiei sale.

Angela Olărescu, șef filială

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s