Sărbătorile de iarnă în lumina cărților


În colecția Bibliotecii „Hristo Botev” micii noștri utilizatori pot găsi pentru lectură o multitudine de cărți destinate frumosului anotimp iarna și Sărbătorilor de Iarnă.

   Ursache, Silvia. Basm de iarnă / Silvia Ursache . – Chișinău: Editura „Silvius Libris”. – 32 p.

Scriitoarea Silvia Ursache este binecunoscută și mult îndrăgită de publicul larg de copii, deoarece creația ei este în fond destinată copiilor, este editor de cărți pentru copii, scrie povești, povestiri, poezii.

 Cartea „Basm de iarnă” dezvăluie  o poveste aventuroasă – cum a fost furat Moș Crăciun. În ajun de Anul Nou a nins frumos și abundent ca în povești, spre marea bucurie a copiilor și a lui Ghidușel și Ghidușică, doi gemeni, elevi în clasa I. Ei aveau grijă să întoarcă zi de zi foaia din calendar, dar iată că foaia din 30 decembrie, spre mirarea copiilor, nu se întorcea, de parcă cineva ținea timpul pe loc. În noaptea spre 31 decembrie, copiii află de la Crăiasa Faptelor Nobile, care coborî în camera lor ca prin minune, că Moș Crăciun a fost furat de către Magicianul Cititor în Stele și ascuns undeva departe, iar ei, Ghidușel și Ghidușica, au misiunea să-l găsească pe Moș Crăciun și să-l aducă cât mai repede în oraș. Astfel, copiii ghidați de Crăiasă, de Zâna Armoniei Divine și  Zâna Adâncurilor au săvârșit o călătorie plină de aventuri, cu un vehicul magic, prin niște ținuturi fantastice, nimerind în altă dimensiune a timpului, pentru a-l salva pe Moș Crăciun și reușesc acest lucru până dimineață. Ca răsplată, Moș Crăciun le-a făgăduit cele mai frumoase cadouri, copiii rămânând foarte satisfăcuți și mândri de fapta lor.

         Colindele și urăturile de Crăciun și Anul Nou însoțesc obiceiurile și tradițiile Sărbătorilor de iarnă la majoritatea popoarelor, la multe dintre care se păstrează până în zilele noastre. Versurile colindelor vorbesc despre nașterea lui Iisus Hristos, Feciora Maria, Dumnezeu, despre bogăția sufletească, iar prin urături se urează  oamenilor viață lungă, sănătate, bunăstare ș.a.

         Wiggin, Kate. Colinda de Crăciun a familiei Bird / Kate Douglas Wiggin: București, 2004. – 52 p.

         Cartea „Colinda de Crăciun a familiei Bird” semnată de  scriitoarea americană Kate Douglas Wiggin ne transferă  într-un  orășel mic  din America în ajunul și în timpul Sărbătorii de Crăciun. Numele de familie a principalelor personaje este Bird, ce în traducere din engleză în română înseamnă „pasăre”, având semnificație simbolică. Această poveste este și veselă, și tristă, ce va oreri copiilor de 8-10 ani emoții profunde și diverse aventuri care îi va ține cu sufletul la gură până la ultima pagină. Este istoria tulburătoare a unei familii și a unei fetițe pe nume Colinda care se naște de Crăciun și zboară ca o pasăre spre ceruri tot de Crăciun. Povestea accentuează rolul colindelor și urăturilor de Crăciun și Anul Nou, puterea lor magică asupra vieții noastre. Versurile din carte confirmă acest lucru:

          „Micuții mei, voi nici nu știți                          „ Colindați, frați, colindați,

            Cu ce putere vă rugați,                                  Colindați cu bucurie,

           Ci Pruncu-i cel ce vă arată                              Colindați vestea cea bună,

           Drumul pe care îl urmați”;                              Colindați cu veselie”

         Zaporojanu, Ada. Un vis de Crăciun / Ada Zaporojanu. – Chișinău, 2010. – 32 p.

     Cartea „Un vis de Crăciun” este una dintre numeroasele cărți ale prozatoarei, poetei, compozitoarei Ada Zaporojanu scrisă, ca întotdeauna, cu mult drag pentru copii. Cartea descrie un vis  neobișnuit de interesant al eroului principal, băiatului  David, ce se întâmplă chiar în ajun de Crăciun, Sărbătoare de vis cu multe surprize. Împreună cu David călătorim prin lumea faptelor rele, apoi, conștiintizându-le și condamnându-le, nimerim în lumea faptelor bune, unde eroul nostru, pentru compasiunea  sinceră și profundă față de suferințele altora, se alege cu un cadou frumos de Crăciun — un minunat fluieraș coborât din vis.

            Poezii din desaga lui Moș Crăciun / Chișinău, s.a.: Editura „Silvius Libris”. – 78 p.  

În jurul bradului / Chișinău, s.a.: Editura „Silvius Libris”. – 48 p.

            Sărbătorile de iarnă, după cum știm, nu se petrec fără de colinde și urături, dar sunt însoțite neapărat și de cântece și poezii interpretate cu multă plăcere de către copii. Editura „Librius Silvius”, editor Silvia Ursache, propune copiilor două cărți minunate – „Poezii din desaga lui Moș Crăciun” și „În jurul bradului”. Acestea sunt două culegeri de poezii, colinde și urături pentru copii  cuminți, harnici și frumoși destinate sărbătorilor de iarnă. În prima găsim poezii de Ion Anton, Efim Bivol, Ion Bolduma, Leo Butnaru, Petru Cărare ș.a., precum și colinde și urături. În a doua — poezii de Vasile Alecsandri, Tudor Arghezi, George Coșbuc, Liviu Deleanu ș.a. Versurile din cărți sunt despre frumosa iarnă, fulgii pufoși de nea, vânt, ger, săniuș, clopoței, Moș Crăciun, Anul Nou și alte minuni ale frumosului anotimp plin de sărbători. Copiii pot învăța din aceste culegeri multe poezii ce le va crea bună dispoziție, bucurie în suflet, inspirație pentru sărbători, le pot recita părinților, bunicilor, la matinee la școală și grădinițe în jurul pomului de Crăciun și Anul Nou. Iată o poezie frumoasă, cu aromă de sărbătoare selectată din multitudinea de poezii prezentate în aceste cărți  – „Anul Nou”:

A venit și Anul Nou,                      Și mașini, și avioane.

            Anul Nou cu pomul nou,                                 Iat-o casă cu ferești,

            Iar pe pomul nostru crește                              Iat-o carte cu povești.

            Tot ce vrei, ca în poveste:                                Și pe pomul frumușel

            Și prăsade de argint,                                       Lămpile-nfloresc ca macii.

            Și păpuși, și mori de vânt,                                Cine-i bun și cumințel

            Și bomboane, și creioane,                                Las-să ieie tot ce-i place.

Vă dorim la toți un  Crăciun și An Nou fericit cu cărți bune de citit!

Lidia Cîssa, bibliotecar

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s