Romanul „Fata cu palton albastru” de Monica Hesse


Acest volum, inclus în Programul de lectură „Bătălia cărților 2020” al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, ne transferă în anii celui de-al Doilea Război Mondial, descriind unele evenimente din istoria Holocaustului. Știm cu toții că în acea perioadă a suferit multă lume de etnie evreiască de pe tot globul pământesc. Acțiunea se desfășoară în orașul Amsterdam, în anul 1943. Personajul principal este Hanneke, o tânără care era nevoită să muncească în câteva locuri pentru a-și întreține familia. Iubitul ei, un tânăr cu numele Bas, a fost omorât pe front. Pierderea lui o schimbă pe Hanneke într-atât, încât începe să sfideze nemții, procurând și livrând marfă pe piața neagră. Dar ca să aibă acoperire, lucrează și pentru Kreuk, la pompele funebre.

Într-o bună zi, o clientă îi cere lui Hanneke un ajutor într-o situație foarte delicată. O doamnă în vârstă, Janssen, ținuse ascunsă în casa sa o fată evreică. La un moment dat, fata a dispărut fără urmă. Despre fată, dna Jassen i-a putut oferi doar unele detalii – despre nume, îmbrăcăminte și păr: Mirjam Roodveldt era cu părul brunet, cârlionțat și purta un palton albastru, de culoarea cerului.

Era foarte greu de înțeles pentru Hanneke și doamna Janssen pe unde și de ce a fugit Mirjam. Deși nu dorea să accepte cererea doamnei Janssen de a o căuta pe Mirjam, Hanneke a fost impusă de împrejurări să o facă. Fata evreică trebuia găsită până a nimeri în mâinile naziștilor.

Provocarea de a găsi fata cu palton albastru o face pe Hanneke să se apropie de Schouwburg, un fost teatru transformat la moment în centru de deportări. Intrând înnăuntru, încearcă să o caute pe Mirjam, cuprinzând cu ochii fiecare colțișor în căutarea paltonului albastru. Se gândea: dacă este acolo, cum ar putea-o salva? E greu să scoți o fată evreică dintr-un centru de deportare păzit de gardieni naziști! În teatru, redenumit Teatrul evreiesc, naziștii adunau evreii din tot orașul și-i duceau la Schouwburg, îi țineau câteva zile și îi deportau – cu precădere la Westerbork, dar uneori și în alte lagăre de tranzit.

  Despre multe planuri, diverse provocări, nenumărate riscuri la care se expun Hanneke și noii ei prieteni  veți afla de pe  paginile cărții. În primul rând, era mare risc să  accepți de a  căuta pe fata cu palton albastru într-un oraș împânzit de trupe naziste, unde accesul stradal era interzis după o anumită oră, era aproape imposibil să îți pui planurile în acțiune, fără a-ți risca viața. Dar chestiunile despre care mint sunt mult mai importante, acțiunile pe care le întreprind — mult mai periculoase. Cât de mare nu ar fi fost pericolul, Hanneke este decisă să facă tot posibilul pentru a o găsi pe Mirjam. Își dorește asta de dragul doamnei Jessen. De asemenea, simte că, dacă ar salva-o pe Mirjam de la moarte, ar fi mai împăcată cu sufletul ei. De ce? Pentru că Hanneke se simte responsabilă pentru moartea iubitului ei, Bas. Cum se desfășoară întreaga acțiune de căutare și ce rezultat va avea, veți descoperi doar citind cartea „Fata cu palton albastru”. Odată cu povestea despre căutarea lui Mirjam, în carte se dezvăluie și o poveste despre prietenie. În romanul dat este prezentată și fața cealaltă a războiului, acea în care oameni simpli, dar ambițioși, își riscă viețile pentru a-i salva pe alți oameni de la moarte. Povestea este despre sacrificii, riscuri și omenie.

Dragi adolescenți, vă recomand să citiți romanul „Fata cu palton albastru”, în special dacă vă plac cărțile care au ca subiect războiul. Este o carte unde este descrisă cruzimea pe care naziștii au folosit-o asupra poporului evreu.

                                                                                     Olga Aga, bibliotecar

Romanul „Fata cu palton albastru” de Monica Hesse: Один комментарий

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s