Cartea „Cravata Roșie” de Ji-li Jiang


           „Cravata Roșie” se înscrie în lista cărților înaintate pentru Concursul de lectură „Bătălia cărților 2020” inițiat de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” la care activ participă și tinerii  utilizatori ai Bibliotecii „Hristo Botev”. Cartea a fost publicată la Editura „Artur” și este destinată categoriei de vârstă  cuprinsă între 11-14 ani. Este o carte autobiografică creată de scriitoarea chineză Ji-li Jiang ce istorisește o poveste despre copilăria autoarei petrecute în mare parte în timpul Revoluției Culturale din China, una dintre cele mai groaznice perioade din istoria Chinei și chiar din istoria secolului XX, precum și despre familia ei care trece prin grele încercări, dar învinge datorită curajului și unirii tuturor membrilor săi.  Acestă carte este profund emoționantă care nu te poate lăsa indiferent.

Revoluția Culturală din China a început în anul 1966, fiind inițiată și condusă de președintele țării Mao Zedong, și avea drept scop să distrugă „Cele Patru  Vechi Rele”, adică vechile idei, vechea cultură, vechile tradiții, vechile obiceiuri. Se declanșase o campanie teribilă de maltratare a populației, de învrăjbire a ei, în fond era o luptă crâncenă de clasă, niște jocuri politice axate pe abuzarea de putere a unui grup de oameni. Cel mai trist era faptul că în această mișcare erau implicați și copiii care, înloc să învețe disciplinele școlare, au fost puși în situația să-și critice profesorii și să se bârfească reciproc, mai ales  când copiii scriu așa-numitele afișe „da-zi-bao”. Aceste pagini sunt foarte tulburătoare.

Ji-li Jiang s-a născut chiar de Anul Nou Chinezesc și se părea că o așteaptă  un viitor luminos. Iată cum mărturisește ea despre aceasta: „Cu mare grijă, părinții mi-au ales numele: Ji-li, adică norocoasă și frumoasă. Au sperat că voi fi cea mai frumoasă fată din lume. Și am fost. Am fost fericită pentru că eram mereu iubită și respectată. Mă simțeam mândră pentru că făceam totul bine și întotdeauna mă așteptam să reușesc. Pe deasupra eram și încrezătoare. Nu mă îndoisem niciodată de ceea ce mi se spunea: „Cerul și pământul sunt mărețe, dar măreția lor e depășită de bunătatea Partidului Comunist; mama și tata ne sunt dragi, dar mai drag ne este președintele Mao.” Ca toți copiii de vârsta ei, Ji-li purta cravata roșie la gât, emblema Tinerilor Pioneri, mergea cu capul sus și era nespus de fericită.

Când s-a declanșat Revoluția Culturală fata avea 12 ani și era în clasa a 6-a. În scurt timp fericirea și entuziasmul fetei se năruie. Ea află că are origini „nesănătoase”, că bunelul ei a fost chiabur, adică asupritor, dușman al poporului, că tatăl ei este de cei din Dreapta, deci „dubios”, după spusele organelor de securitate. Ea este impusă  să facă o alegere dificilă: să calce pe urmele părinților săi „corupți” sau să se dezică de ei, să depună mărturie împotriva propriului tată, să fie unul dintre copiii lui Mao.  Fata devine confuză și nu știe ce să creadă și ce să facă. La școală ea este  din acest motiv umilită, înjosită, atât de colegi, cât și de unii profesori, bârfită de vecini. În trecut elevă eminentă, Tânăr Pioner Fruntaș, președintele tuturor elevilor din școală, acum se rușina de propriul ei „trecut negru” și viața ei se transformă într-un coșmar. A ajuns  până la disperare, la furie, era gata să se înscrie în rândul copiilor „educabili” care trec peste trecutul familiei, să-și schimbe numele de familie, crezând că astfel va recăpăta liniștea și aprecierea colegilor de școală. Însă devotamentul și dragostea față de familie învinge, ea decide că nu poate trăda rudele apropiate, că legământul ei principal este să fie alături de ei și să-i ajute cât va fi nevoie.

            Dragi utilizatori, vă recomand să citiți această carte care este foarte tulburătoare, dar și extrem de captivantă. Pe lângă toate, vă oferă și informație destul de complexă despre perioadele de grea cumpănă din istoria omenirii și vă sugerează ideea că din orice încercări, uneori destul de dificile, poți ieși biruitor, dacă iești condus de bunul simț, ai credință în puterea binelui, ai voință și curaj să învingi forțele rele și să mergi cu capul sus înainte. Vă amintesc că  Concursul de lectură „Bătălia cărților” continuă și se apropie de final, deci grăbiți-vă să participați, să reușiți să lecturați toate cărțile, cartea „Cravata Roșie” poate deveni cartea anului, iar fiecare dintre voi cititorul anului! Lectură plăcută și succes!

                                                                            Lidia Cîssa, bibliotecar

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s