Cartea „Războiul ciocolatei” de Robert Cormier


Dacă astăzi noi ducem o luptă înverșunată cu un dușman invizibil – coronavirusul Covid-19, care a declarat război mondial întregii omeniri, o carte a scriitorului american Robert Cormier ne povestește despre un alt război neobișnuit – al ciocolatei. Cartea așa și se numește „Războiul ciocolatei”. De fapt, nu ciocolatele se luptă între ele, ciocolata este aici doar un pretext.

            Acțiunea romanului se desfășoară într-o școală catolică pentru băieți din America – Liceul Trinity. Mulți elevi din această școală practică fotbalul și boxul, acestea fiind sporturile pe care aici se pune accent și care aduc ceva venit școlii. E drept că profesorii sunt permanent îngrijorați ca elevii să nu se accidenteze. În școală există o tradiție pe care toți elevii trebuie să o respecte – vânzarea bomboanelor de ciocolată ce reprezintă un eveniment anual important, cotribuind la consolidarea stării financiare a instituției. În anul curent elevii sunt îndemnați să vândă 20 de mii de cutii de ciocolată a câte doi dolari fiecare, de două ori mai mult decât în anul precedent, adică fiecare elev e necesar să vândă câte 50 de cutii. E o sarcină grea de realizat pentru băieți. Deși se declară că aceasta este o acțiune voluntară, fiecare elev se simte obligat să o îndeplinească. Fratele Leon, care ghidează aceste vânzări, fiind îngrijorat de faptul că vânzările merg prost, cere ajutorul Vigilenților, un club secret, constituit ilegal din liceeni, care ține lucrurile în frâu aici, fără de care Liceul Trinity ar fi fost dezbinat de demonstrații, proteste, ca alte școli. În fruntea Vigilenților se află adolescentul Archie Costello, un tip viclean și violent susținut de alții ca el, de exemplu Emile Janza, un tip grosolan și obraznic. Această organizație aduce și multe daune școlii prin diverse șotii și incidente precum: organizează răzbunări cu bătăi a celor nesupuși voinței lor; îl impun pe liceanul Goober să desșurubeze tot mobilierul din sala nr.19 a fratelui Eugene ce se destrăma la o singură atingere, distrugând moral profesorul; organizează un dezastru în altă sală prin țopăitul prin clasă a tuturor elevilor de câte ori profesorul, fratele Jacques, pronunța cuvântul „mediu” vorbind despre protecția mediului înconjurător, dar care însă le-a dat o lecție bună, aducându-i până la istovire și epuizare deplină, și alte acțiuni obraznice.

Unii elevi se străduiau să vândă cât mai multe cutii de ciocolată, ca să fie lăudați, felicitați și recompensați de către profesori. Dintre toți s-a evidențiat elevul Jerry Renault, un băiat aparent timid și slăbuț, pasionat deosebit de mult de fotbal, care a refuzat categoric să participe la acest eveniment. La început,  refuzul era motivat de o promisiune față de Vigilenți – să reziste câteva zile, dar băiatul și după aceasta spune un „nu” hotărât profesorilor, chiar și atunci când Vigilenții au luat totul în mâinile sale și au accelerat vânzările, împunându-i pe toți, și mic și mare, să vândă ciocolată. Jerry Renault asfel a declarat un război ciocolatei prin ambiția sa înverșunată de a nu o vinde, din care cauză se pomenește de unul singur, izolat de toți, urât de unii, de alții în secret compătimit, și suferă mult, fiind bruscat, maltratat prin telefoane mute, însoțite de chihoteli și batjocoră, amenințat și ulterior bătut cu cruzime, punându-și viața în pericol. Acest puști a tulburat universul Liceului Trinity, fiind inconștient ghidat de o întrebare provocatoare pe care o vede în fiecare zi pe un afiș din dulapul său de la liceu: „Să îndrăznesc să tulbur Universul? ” Cu ce se soldează acest război, rămâne să aflăm citind cartea până la final.

Romanul „Războiul ciocolatei” nu este unul simplu, este unul psihologic, unul destul de controversat care ridică multe întrebări ce țin de comportamentul adolescenților aflați în stadiul de formare a personalității, când pot fi ușor influețați de unii lideri cruzi și obraznici, precum și de o societate în care domină niște legi stranii, absurde, emise și susținute de oameni ce abuzează de putere.

Stimați utilizatori, vă recomad să citiți această carte, este un roman interesant, provocător care vă invită la dispută și meditație.

                                                                     Lidia Cîssa, bibliotecar   

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s