Să zâmbim împreună


      Astăzi, de Ziua Umorului (a Păcălelilor), vă propunem spre lectură  o carte amuzantă, care vă va face să zâmbiți, vă va crea  o bună dispoziție, din care veți prelua și lucruri interesante. Cu plăcere vă pezint cartea „Gata cu vorba”, scrisă  de  Andrew Clements, care este o traducere din engleză, scoasă la lumină la Editura „Arthur” și face parte din categoria „Cărți pentru copii și adolescenți”. Este o carte despre vorbire, despre cuvinte spuse uneori la supărare, uneori la furie, uneori pur și simplu nechibzuite și despre cele bine cântărite, pronunțate cu grijă, cu blândețe, despre puterea cuvintelor asupra noastră.

      Dave Packer, personajul principal al cărții, un elev din clasa a 5-a de la Școala Primară Laketon, și Lynsey, o colegă de clasă, se iau la spor prin care vor să constate cine vorbesc mai mult – fetele sau băieții? Dave consideră că fetele vorbesc mai mult și fără rost, deseori despre haine, sunt bârfitoare, iar Lynsey socoate invers,  că băieții vorbesc mai mult, adesea pronunță cuvinte tăioase, jignitoare, nechibzuite. Astfel, ei inițiază un concurs în care sunt implicați toți copiii din clasele a 5-a de la acea școală, care presupune că timp de două zile să se vadă cine poate să tacă mai mult: grupul de fete în frunte cu Lynsey sau grupul de băieți în frunte cu  Dove? Toți trebuie să respecte o regulă: să nu spună mai mult de trei cuvinte odată – nici la lecții, nici la pauze, nici acasă.

      Ideea despre practicarea tăcerii i-a sugerat-o lui Dove  Mahatma Gandi, o personalitate de vază din India, un mare luptător pentru Independența Indiei, care reușise practic să alunge din India, de unul singur, întreaga armată britanică,  folosindu-se nu  de arme sau violență, ci de  cuvinte și idei. Timp de mai mulți ani, câte o zi pe săptămână, Gandi nu vorbea deloc, cosiderând că așa își face ordine în minte. Dove a rămas impresionat de această metodă de comunicare și a hotărât să o pună în practică, mai ales când i s-a ivit ocazia potrivită.

      E nespus de interesant să urmărești cum copiii se isprăvesc cu concursul, acest lucru te ține în suspans  până la sfârșitul cărții, cum se descurcă ei cu regulile jocului la diferite ore de studii sau acasă, când nu-i aude nimeni dintre colegi, respectând codul de onoare. Profesorii, desigur, nu erau încântați de acest concurs, chiar iritați, mai ales cei lipsiți de simțul umorului, deoarece nu-și puteau desfășura cum trebuie orele. Doar un singur profesor, de limbă engleză, a rămas încântat de modurile în care copiii comunică fără cuvinte și a acceptat acest lucru la orele sale, folosind experimentul în cauză pentru diploma de master.

      Cum se termină concursul, cu ce scor, cine va ieși biruitor, cum își schimbă profesorii atitudinea față de această metodă de comunicare a copiilor – veți afla dacă citiți această carte până la capăt. Cartea chiar merită să fie lecturată, căci începând să o parcurgi, nu te poți distrage de la ea, afli lucruri  curioase despre comunicarea non-verbală, adică fără cuvinte, care este una neobișnuită, dar interesantă. Înțelegi, până la urmă, că toți ar trebui să practicăm din când în când această metodă în viața de zi cu zi, să vorbim mai puțin, dar cu tâlc, să fim mai atenți, mai prudenți la ceea ce vorbim, să tăcem atunci când trebuie. După cum știm, cuvintele au putere magică, unele pot irita, unele pot răni, pot provoca durere, altele te pot consola, vindeca, salva. Fiți mai atenți în vorbire și zâmbiți cât mai des, dragi utilizatori! Vă recomand să citiți și altă carte de același autor, scrisă de asemenea cu mult har și umor – „Povestea frindelului”. Lectură plăcută!

                                                                             Lidia Cîssa, bibliotecar

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s