Minunata și miraculoasa carte „Din cer au căzut trei mere” 


Concursul de lectură Bătălia cărților, inițiat de Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu”, an de an propune copiilor și adolescenților spre lectură cărți captivante, cu subiecte interesante, dramatice, ce țin de formarea personalității, comportamentului, cultura sentimentelor ș.a. Printre cărțile incluse în Concurs anul curent, 2024, se află și cartea „Din cer au căzut trei mere” semnată de scriitoarea Narine Abgarian, destinată pentru copiii de vârsta 13-15 ani. Această carte de la prima vedere atrage atenția prin denumirea provocatoare și miraculoasă, precum și prin imaginea de pe copertă. Într-adevăr, cartea reprezintă un roman dramatic, psihologic, dar totodată și misterios, care în scurt timp a trezit interesul publicului cititor, devenind bestseller în Rusia, iar în anul 2016 a primit Premiul „Iasnaia Poleana”. În prezent  este cunoscut deja și peste hotarele Rusiei și Armeniei, fiind  tradus în peste 20 de limbi ale lumii.

Scriitoarea Narine Abgarian de origine armeană (născută la Berd, Armenia, dar stabilită ulterior cu traiul în Rusia) a devenit cunoscută printr-o serie de romane și povestiri, fiind în prezent considerată una dintre cele mai importante voci ale literaturii ruse actuale: o trilogie despre o fetiță pe numele Maniunea – „Maniunea” (Premiul „Manuscrisul Anului” în anul 2011), „Maniunea scrie un roman fantastic” (2011), „Maniunea, jubileul lui Ba și alte peripeții” (2012); culegerea de povestiri „Semion Andreevici. Letopiseț în mâzgălituri” (2012), care a fost desemnată ca cea mai bună carte a deceniului în Rusia, primind Premiul „Baby-NOS” în anul 2013. În anul 2015 autoarei i s-a acordat Premiul  literar „Alexandr Grin” pentru contribuție excepțională la dezvoltarea literaturii naționale, iar în anul 2020, ziarul britanic „The Guardian” a inclus scriitoarea pe lista celor mai buni șase autori contemporani.

Romanul „Din cer au căzut trei mere” este o minunată saga familială despre locuitorii unui sat armean situat pe vârful unui munte, separat parcă de cealaltă lume, lumea civilizată. Este o poveste emoțională despre dragoste și speranță, despre viață și destin, plină de tandrețe și umor. Citind romanul, încă o dată ne dăm seama că veșnicia s-a născut la sat, unde se mai respectă tradițiile și obiceiurile strămoșești, mai sunt vii rădăcinile neamului, miroase a puritate, mai sunt oameni sinceri, onești, ce captivează prin simplitatea sa spirituală, unde timpul curge în alt ritm. Satul Maran, despre care e vorba în roman, a fost o comunitate numeroasă, care avea multe gospodării. Sătenii își duceau viața liniștit, se adunau în centrul satului pentru a-și schimba produsele. Dar tihna aceasta a fost strămutată de un teribil cutremur, care a distrus a parte din sat, ducându-l în prăpastie împreună cu vieți omenești, apoi de o cruntă foamete, care a secerat iarăși copii, bătrâni, adulți de diversă vârstă, războiul, de unde mulți nu s-au întors și alte năpaste. Toate aceste evenimente  sunt redate pe fondul vieții dramatice a personajelor, care se luptă pentru a-și menține cultura și identitatea într-o lume plină de cataclisme naturale și sociale, printr-un stil unde realitatea se îmbină cu fantasticul.

Narine Abgarian a avut intenția de a scrie o carte despre speranță, care e foarte importantă îndeosebi în ziua de azi. „Am vrut să scriu o carte al cărei sfârșit să ofere speranță. Omenirea are nevoie de speranță, de povești despre bine”, a remarcat autoarea. Și i-a reușit. Dacă eroina principală Anatolia la început crede că vine spre ea moartea (așa se începe romanul), dragostea ei și a lui Vasili, venită pe neașteptate în viața ei, salvează lumea, ea la 58 de ani, fiind cea mai tânără femeie rămasă în sat, naște o fetiță, deci în sat viața biruie moartea, viața continuă dacă se nasc copii. Cartea, pe lângă toate cele menționate, este și una foarte emoționantă, deoarece autoarea a putut să surprindă esența personajelor și să le redea frumusețea și autenticitatea, este o carte despre importanța rădăcinilor, care poate va contribui ca oamenii plecați din țară  să privească mai des spre casă și să se întoarcă acasă, vor consolida legăturile de neam, le vor prețui mai mult.

Cât privește titlul cărții – „Din cer au căzut trei mere” —  e unul interesant de discutabil. Unii recenzenți consideră că ar putea simboliza trei persoane sau trei evenimente diferite din carte (cutremur, foamete, război) sau poate fi o aluzie la faptul că personajele au pierdut speranța, bunăstarea și dragostea. Un detaliu important – păunul alb de pe coperta cărții – ne sugerează o altă idee: în cultura armeană, păunul simbolizează originea, puritatea, înțelepciunea.

Lectură plăcută și utilă, dragi tineri utilizatori. Citiți cartea recomandată, discutați-o cu prietenii, deoarece merită, și  participați activ la Concursul Bătălia cărților 2024 desfășurat la Biblioteca „Hristo Botev”.

                                                                                 Lidia Cîssa, bibliotecar 

Оставьте комментарий