Cărți noi — idei noi, impresii noi


Deși tehnologiile informaționale ocupă un spațiu destul de mare în preocupările unui om contemporan, ne bucură faptul că lectura căților în format obișnuit rămâne pentru mulți un lucru  important în viață, fără de care nu își imaginează existența. Că lectura cărților are o mulțime de avantaje, știm cu toții. Să citești regulat cărți înseamnă să crești mintal, emoțional, psihologic. Fiecare carte nouă ne oferă posibilitatea să învățăm lucruri noi, să explorăm idei noi, să trăim impresii noi, ne dezvoltă imaginația, creativitatea, caracterul, limbajul ș.a. Lectura, în opinia unei cititoare inedite, „este precum un izvor nesecat ce așteaptă să potolească setea celui curios, a celui frământat de multitudinea de întrebări fără răspuns”. Să  aruncăm o privire asupra unor cărți noi recent intrate în colecția Bibliotecii „Hristo Botev”.

            Silvestru, Aurelian. Actorul anonim : roman. – Chișinău, 2021. – 260 p.

           „Actorul anomim” este un nou roman al scriitorului, psihologului, publicistului autohton Aurelian  Silvestru. Pubilcul cititor, mai ales cel interesat de problemele spirituale, psihologice, îl cunoaște pe acest autor după cărțile „Fărâme de suflet”, „Povești pentru adulți”, „Pragul” ș.a. și îl apreciază mult, considerându-l un scriitor  de valoare, un profund psiholog. Deși romanul „Actorul anonim” are la bază un subiect polițist, nu este unul de acțiune. Eroul principal este actor, dar aici nu se urmărește calea lui de devenire ca om de creație, ci e vorba mai curând despre actorie ca fenomen al vieții. Actorul trebuie să fie o persoană complexă și autorul arată această tendință spre îmbinare în carte. Romanul este o poveste captivantă, foarte sensibilă despre puterea și magia artei, talentului, muncii, inspirației, relația artistului cu societatea și cu propria conștiință. Fiind și un pedagog de vocație, Aurelian Silvestru prin romanul său învață și lucruri moralizatoare pentru tinerii de astăzi, însuși motoul cărții fiind următorul: „Lumea ar fi din ce în ce mai minunată, dacă numărul celor care se jertfesc pentru  alții ar fi din ce în ce mai mare”.

            Augry, Murial. Acest freamăt blând al absurdului : nuvele. – Chișinău, 2021. – 110 p.

            Cartea include în sine 8 nuvele, 8 povești de viață semnate de scriitoarea franceză Murial Augry care este poetă, eseistă și nuvelistă. Autoarea ca nuvelistă continuă tradiția prozei scurte din Franța, cei mai renumiți nuveliști fiind Prosper Merimee și Giu de Maupassant. Nuvelele din carte sunt despre viața cotidiană a oamenilor, mulți se vor regăsi aici citindu-le, sunt scrise într-o manieră tulburătoare, din asest motiv sunt captivante și lecturate cu interes. Este o carte solară, după cum o numesc unii, dar nu doar fiindcă acțuiunea nuvelelor se petrece în țări din bazinul mediteranean (Franța, Italia, Maroc), ci și pentru că sunt opere ale unei autoare îndrăgostite de viață, de creație, de oameni. Personajele din carte își trăiesc întâmplările ca pe ceva dictat de soartă și încearcă să profite cât mai mult de tot ce le oferă viața. Mediul în care se desfășoară acțiunea este unul simplu, normal, nesofisticat, dar neașteptat atât pentru personaje, cât și pentru cititori. Autoarea nu are intenția să arate doar partea spectaculoasă a vieții personajelor, dar și realul cotidian, faptele mărunte din viață, banalul de zi cu zi cu care ne confruntăm periodic. Nuvele sunt scrise într-o limbă mătăsoasă, plină de ironie blândă, umorul aici fiind un principiu de viață.

Manea-Cernei, Eugenia. Contururi din Templul Naturii. – Chișinău, 2022. – 140 p.

Este o nouă carte a poetei, prozatoarei, savantului remarcabil Eugenia Manea-Cernei. S-au bucurat de mare succes la publicul cititor cărțile precedente: „Curcubeul florilor”, ”Цветы и фантазия” , „Clepsidra cu flori”, „Cad ploile – amintiri”, „Lângă rugurile toamnei”, placheta de versuri și cântece „Sub poleiri de lună”, minunata enciclopedie „Știați că…” ș.a. Despre această deosebită doamnă o colaboratoare a Grădinii Botanice a AȘM Tatiana Spînu scria următoarele: „Este o nestemată, un tezaur al neamului nostru, un suflet de o frumusețe deosebită ce sălășluiește într-un ocean imens de înțelepciune și erudiție”. Citind noua carte „Contururi din Templul Naturii” ne convingem de adevărul acestor cuvinte. Cartea este o culegere de eseuri-povestiri despre frumusețea naturii – despre diverse flori, plante, păsări, animale. Autoarea este o scriitoare îndrăgostită de natură, de tot ce ține de ea, cu atâta dragoste și duioșie scrie despre aceste creații ale naturii, pe lângă care alții trec neobservându-le sau neatribuindu-le importanță.  „Opriți-vă și uitați-vă – sunt deosebite și minunate!” – părcă ne îndeamnă autoarea. Pe lângă admirația care ne cuprinde lecturând cartea, aflăm multe lucruri curioase despre aceste creații ale naturii, legende, citate interesante din operele unor mari poeți ca Mihai Eminescu, Arcadie Suceveanu, Lucian Blaga, Victoria Fonari, Emil Loteanu ș.a. Limbajul cărții este unul poetic, autoarea „ cuvintele le înșiră ca mărgăritarele, atât de cumpătate și frumoase sunt”,  după spusele aceleeași  T. Spînu.

Florea-Dascăl, Valeria. Din autoizolare pentru urmași. – Chișinău, 2020. – 235 p.

Cartea este dedicată tuturor celor care au opus rezistență virusului Covid-19, în numărul lor fiind și Marcela Mardare – editoarea acestei cărți. Aflându-se în izolare în spital în legătură cu nașterea fiului când a început Pandemia, autoarea cărții, jurnalista și scriitoarea Valeria Florea-Dascăl, a prins a așterne pe hârtie impresiile, gândurile, sugestiile sale, sperând ca acestea să le fie de folos contemporanilor, dar și noilor generații. Astfel a fost creată cartea în cauză ce se constituie dintr-un șir de nuvele documentare, pe prim plan fiind Covidul. Împreună cu scriitoarea călătorim prin unele localități din Moldova, Ucraina (Cernăuți), Europa (Viena), aflăm istorii din trecut ale multor compatrioți de ai noștri, care au trecut prin foamete, războaie, deportările staliniste și de asemenea au luptat cu fel de fel de inamici, cum luptăm și noi astăzi cu un dușman invizibil, pe care sprerăm să-l învingem. E interesant să cunoaștem și istoria Muzeului Național de Arte din Chișinău, despre teiul lui Eminescu din Parcul public din Viena, despre unii meșteri populari cu mâini de aur, alți oameni cu povești de viață deosebite din zilele noastre.

Stimați utilizatori, colecția Bibliotecii „Hristo Botev” permanent se completează cu cărți noi, de valoare, captivante, pe care le punem la dispoziția voastră și care vă așteaptă să le lecturați. Vă invităm la Lectură!

                                                      Lidia Cîssa, bibliotecar  

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s