„Comoara din insulă” de Robert Louis Stevenson


Știați voi oare că copilăria este cea mai frumoasă și visătoare parte a veții?

Și noi maturii ne amintim cu o deosebită plăcere de copilărie, de biblioteca copilăriei noastre, de poveștile cu pirați, de comorile ascunse în insulele îndepărtate, de corăbiile botezate ciudat cu echipaje pestrițe și căpitani cu care nu ți-ai fi dorit să dai nas în nas.

         „Comoara din insulă” este romanul ideal pentru a aduce aminte nu numai elevilor, dar și părinților de poveștile cu pirați citite în copilărie, citindu-le copiii erau cu respirația neîntretăiată pentru a afla sfârșitul povestirilor înșirate de autor cu pensula sa pe hârtie.

  La hanul „Amiral Benbow” (pe coasta de vest a Angliei) locuia un băiat cu numele Jim împreună cu tatal și mama sa. Ei aveau grijă de toți clienții ce trăgeau la han indiferent de gradul lor de civilizație. Dar, de obicei, ca peste tot apare câte un client care le face multe și mari probleme. Clientul Bill Bones era un pirat cu statut vechi, dânsul a fost secundar pe corabia temutului căpitan Flint. Curând aflăm că Bill Bones este dat în căutare de confrații săi pirați pentru că a luat o hartă și ei considerau că harta le aparținea echipei lor, la toți. Pe hartă era indicată o insulă a scheletelor unde era dosită o comoară de Bill Bones. Apoi urmează o luptă pe cinste care îl obligă pe Jim să părăsească hanul și să fie găzduit de către doctorul Livesey. Acest băiat cu curajul său face o descoperire foarte importantă ce va declanșa întreaga aventură. Dânsul găsește prin lucrurile lui Bill (nu vă divulg soarta de mai departe a piratului Bill Bones) harta mult dorită de căpitanul Flint și o luă asupra lui ca apoi să împărtășească împreună cu doctorul Livesey și guverantorul regiunii ce conține această informație. Acești doi eroi, mirosind parcă deja au tăinuit pe insulă, și au organizat o expediție spre insula comorii și încep să organizeze necesarul pentru a echipa o corabie cu care vor pleaca într-o astfel de aventură. Cu mare regret pentru ei, din echipajul angajat, în afară de tânărul Jim s-au alipit și câțiva pirați din vechea ceată a lui Flint, care mai târziu vor face multe necazuri pentru a lua în stăpânire corabia.

         Deci de aici începe acțiunea, aventura, luptele între cele două tabere, rolul lui Jim fiind mereu unul foarte important, el dând dovadă de foarte mult curaj și pricepere de marinar. Până la îndeplinirea scopului final, găsirea comorii, eroii aveau de depășit multe necazuri, vor pierde mulți oameni, atât pirații, cât și echipajul doctorului Livesey, vor îndura mult frig, foame, sete și violență de la cei cu care vor călători împreună.

Dragii noștri utilizatori din rândurile elevilor de 9 – 15 ani, vă invit și vă îndemn să vizitați Biblioteca „Hristo Botev” să  lecturați această carte plină de aventuri. Împreună cu Jim veți trăi clipe care vă vor face mai curajoși și mult mai onești.

                                           Olga Aga, bibliotecar

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s