Ion Luca Caragiale – mare dramaturg român


La 30 ianuarie 2022 se împlinesc 170 ani de la nașterea scriitorului român Ion Luca Caragiale, dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, comentator politic și ziarist. În opinia lui George Călinescu, Ion Luca Caragiale este cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români, alături de Mihai Eminescu și Ion Creangă.

            S-a născut Ion Luca Caragiale la 30 ianuarie 1852 în comuna Haimanale, județul Prahova, astăzi I.L. Caragiale, județul Dâmbovița (România), a decedat la 9 iunie 1912, la Berlin (Germania). Din tinerețe a fost pasionat de teatru, fiind cunoscut cu mai mulți actori și comunicând cu ei, printre care erau și unchii săi. În familia sa adesea se vorbea despre crearea unui teatru românesc și a repertoriului național. A activat ca suflor și copist la Teatrul Național din București, al cărui director devine peste ani. În această perioadă l-a cunoscut pe Mihai Eminescu, pe când acesta debuta la revista „Familia”, era suflor și copist în trupa lui Iorga. În continuare a  debutat în ziaristică colaborând la diverse reviste și ziare ca, de exemplu, la revista „Ghimpele”, ziarul „Telegraful”, scriind versuri și proză.

            Opera lui Ion Luca Caragiale cuprinde opt comedii și o dramă, nuvele, povestiri, momente și schițe, parodii, poezii și publicistică. Deși a scris doar nouă piese, este considerat și astăzi cel mai bun dramaturg român din toate timpurile și un dramaturg de talie internațională.  În comediile  sale Ion Luca Caragiale critică moravurile sociale și politice, sperând astfel să vindice societatea. Scriitorul a fost întemeietorul teatrului comic din România, precum și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național. Printe comediile sale se numără: „O noapte furtunoasă”, „O scrisoare pierdută”, „D-ale carnavalului”,  „O soacră” (farsă fantezistă într-un act”), „Conu Leonida față cu rațiunea”,  „Hatmanul Baltag” (operă bufă) ș.a. Unele ditre ele („O noapte furtunoasă”, „O scrisoare piedută”, „D-ale carnavalului” ș.a.)  cu succes sunt jucate pe scenele Teatrului  Național „Mihai Eminescu” și  Teatrului „Ion Luca Caragiale”, care îi poartă numele. Nuvelele și povestirile renumitului scriitor sunt, de asemenea, cu interes citite de către publicul cititor și trezesc variate sentimente. În acest context pot fi menționate: „O făclie de Paște”, „În vreme de război”, „Un artist”, „Om cu noroc”, „Păcat” ș.a. Temele și subiectele tratate de către scriitor în operele sale sunt actuale și în prezent, deoarece și societatea de azi are multe lacune, care trebuie cizelate sau chiar înlăturate pentru a trăi mai fericit. Multe dinte citatatele  selectate din lucrările marelui dramaturg  ne sunt de reală învățătură precum: 

„Voiești a cunoaște lumea? Privește-o de aproape. Voiești să-ți placă? Privește-o de departe”; „Proștii mor, însă prostia e nemuritoare”; „Norocul e prea puțin și lumea e prea multă”; „Opiniile sunt libere, dar nu sunt obligatorii”; „Celebru este unul care începe să trăiască după ce a murit” ș.a.

Lucrările renumitului scriitor le puteți găsi în colecția Bibliotecii „Hristo Botev” care vă așteaptă să le lecturați.

                                                                              Lidia Cîssa, bibliotecar

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s