Descoperă secretele fericirii


În ultimul timp tot mai mulţi utilizatori, în fond tineri, solicită cărţi de ordin psihologic. Ne bucură acest fapt, deoarece demonstrează că tineretul actual este interesat de starea emoţională şi psihologică a sa, a celor din jur, caută căi de a ajunge la o stare de bine, o stare confortabilă, de satisfacţie în raport cu viaţa sa, statutul său social, caută fericirea, care îi poate asigura o armonie cu sine însişi, cu familia sa, cu cei din anturajul său, căci doar astfel putem construi o societate fericită, prosperă.

         Ce este fericirea? Probabil orice om ajunge cândva să-şi adreseze această întrebare şi fiecare înţelege fericirea în felul său: pe unul îl face fericit serviciul care îl satisface, pe altul — când este înţelegere în familie, pe al treilea — îmbrăcămintea luxoasă sau casa de lux, unii sunt fericiţi când se alimentează calitativ şi gustos etc. Noţiunea de „fericire” e tălmăcită  şi de oamenii iluştri extrem de variat. De exemplu, scriitorul Lev Tolstoi considera că „fericirea este plăcerea care nu se repetă”, Fr. Schiller era de părere că „fericit este cel ce învaţă să accepte ce nu poate schimba”. În opinia scriitoarei franceze Agnes Martin Lugand, cărţile căreia sunt foarte solicitate actualmente, „oamenii fericiţi citesc cărţi şi beau cafea”. O altă opinie a renumitului militant pentru drepturile omului din India Mahatma Gandi ce e, cred eu, una dintre cele mai superbe determinări a fericirii  sună astfel: „Fericirea este armonia dintre ceea ce gândeşti, ceea ce spui şi ceea ce faci”. Aşi putea continua şirul de opinii la nesfârşit…, cert este faptul că pe oamenii de pretutindeni şi din toate epocile i-a frământat această problemă – ce este fericirea şi cum o putem obţine.

         De menţionat că puţine cărţi sunt scrise despre acest sentiment sau stare pozitivă cum e fericirea, plăcerea de a trăi. Psihologii, medicii, psihoterapeuţii sunt preocupaţi de stările negative prin care trec oamenii – diverse boli, depresii, melancolii etc., căutând căi de izbăvire sau de evitare a acestora. Cartea lui Stefan Klein „Formula fericirii”, ce a devenit bestseller în Germania, bucurându-se de un mare succes, ne face cunoscuţi cu descoperirile neuropsihologiei moderne cu referire la obţinerea stării de fericire atât de mult căutată şi râvnită de milioane de oameni. Autorul nu oferă  reţete concrete de fericire, ci cunoştinţe care pot fi folosite  în viaţa de toate zilele şi pot contribui la obţinerea acestei stări foarte preţioase. Scriitorul susţine că nu există o formulă a fericirii universală, ea poate fi doar individuală precum e personalitatea omului – unică.

Cartea „Formula fericirii” ne dezvăluie două descoperiri din domeniul neuropsihologiei care sunt foarte importante în găsirea răspunsului la diverse întrebări cu privire la fericire. Prima este că creierul omului, adică mintea noastră, e predispusă pentru bucurie, plăcere, euforie, deci sentimentele pozitive la noi sunt înnăscute. Altă descoperire, şi mai surprinzătoare, este faptul că creierul nostru se află în continuă schimbare. De fiecare dată când învăţăm ceva nou, creiereul nostru se transformă, şi nu doar gândurile, ci şi emoţiile se modifică. Adică, putem deveni mai fericiţi printr-un antranament adecvat. Putem exersa tendinţa noastră spre fericire, susţine autorul, aşa cum învăţăm, de exemplu, o limbă străină.

În paginile cărţii veţi găsi sfaturi preţioase despre cum poţi folosi descoperirile neuroştiinţei pentru a duce o viaţă mai fericită. Există, consideră autorul, şase miliarde de oameni şi şase miliarde de căi spre fericire. Dar important e faptul că fericirea poate fi găsită. Cartea vă oferă un suport esenţial în realizarea acestui scop. Vă recomand să citiţi această carte scrisă cu multă iscusinţă și o puteți împrumuta din colecția Bibliotecii „Hristo Botev”. Lectură plăcută şi utilă, stimaţi utilizatori! Vă doresc să căutaţi şi să găsiţi fericirea.

                                                     Lidia Cîssa, bibliotecar       

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s