Un alt Ioan Gură de Aur


Programul de lectură „Chişinăul citeşte” iniţiat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” an de an propune utilizatorilor spre lectură cărţi de valoare. Aceasta se referă pe bună dreptate şi la cartea „Citirea a doua (nu ultima)” semnată de scriitorul Ioan Mânăscurtă şi inclusă în acest program pentru anul 2021, categoria adulţi.

         Ioan Mânăscurtă este cunoscut publicului cititor ca prozator, eseist, traducător, editor. A debutat cu volumul de întrebări şi răspunsuri „Noi şi gândurile noastre” (1979). Pe parcursul anilor au apărut şi au fost îndrăgite de către cititori cărţile „Bărbaţii universului” (1980), „Lecţia de suflet” (1985), „Artefact” (1988), „Mâine când ne vom întâlni pe pământ” (1989), „Tăierea capului” (1996) ş.a. S-au bucurat de un deosebit succes dicţionarele ilustrate bilingve „Primul meu dicţionar”, în cinci limbi (român-francez, român-englez, român-rus, român-găgăuz, român-bulgar), editat în urma unei colaborări fructuoase cu pictorul Sergiu Puică (2003). A desfăşurat, de asemenea, o activitate ziaristică prodigioasă lucrând la ziarele  „Tinerimea Moldovei”, „Flux”, revistele  „Femeia Moldovei”, „Patria tânără”, „Moldova”, „Chipăruş” ş.a. în care a publicat diverse articole cu tematică importantă, a realizat multe întâlniri cu personalităţi ale culturii din Republica Moldova, eseuri despre clasicii literaturii române. Lucrările sale sunt traduse în alte limbi: engleză, franceză, rusă, ucraineană, bulgară ş.a. A fost desemnat cu multe premiinaţionale şi internaţionale prestigioase.

         Cartea „Citirea a doua (nu ultima)” este una deosebită. „Este o carte de tablete, eseuri literare, filozofice scrise pe parcursul a 30 de ani”, a declarat scriitorul. Cartea conţine 29 de compartimente. În ea autorul, ca un genial gânditor, ne îndeamnă să medităm asupra unor noţiuni la prima vedere simple precum: timpul, trecutul, prezentul, viitorul, viaţa şi moartea, gândul, cuvântul ş.a., tălmăcindu-le cu multă măiestrie. Şi în această lucrare scriitorul îşi impune stilul său propriu, deosebit, modelează stilistic fiecare frază, ne cucereşte prin spiritul său al observaţiei foarte fin, prin umor şi înţelepciune.

         Citind acestă carte, îţi dai seama că e bine să ţii în mână un pix, pentru că îţi apare dorinţa de a-ţi nota unele fraze, idei care sunt demne de a fi numite aforisme. De pildă, din meditaţii despre gând: „Cea mai mare şi cea mai frumoasă supunere şi manifestare de afecţiune este a-l purta pe cineva – nu în braţe, nu în cârcă, nu în trăsură cu patru cai albi, nu în limuzină – în gând! Este şi locul cel mai bine păzit, de unde încă nu a evadat nimeni!” ;despre timp: „Numai în timp ne putem întâlni cu noi înşine şi cu divinitatea”;despre cuvânt :„Veşnic e doar cuvântul”, „În cuvânt se conţine sufletul şi cei ce-şi uită Cuvântul nu mai au suflet”; despreviaţă şi moarte:„Când nu iubeşti viaţa, nici ea nu te iubeşte”, „Viaţa nu este decât o copilărie”, „Moartea terestră nu este decât naşterea în Univers” ; despre bine şi rău: „Binele se naşte înăuntru şi fericeşte lumea înafară”, „Răul este izvorât din exterior şi spurcă lumea înăuntru” ; despre poporul român şi limbă:„Dumnezeu a lăsat pentru poporul nostru român aleasă vorbire şi statornică” ş.a. Am putea selecta din carte în continuare multe gânduri şi idei bune pentru toţi, lucru pe care vă îndemn să-l facă fiecare cititor al acestui volum. Cartea ne face să analizăm gândurile, cuvintele, faptele noastre şi ale celor din jur, să le cizelăm, să ne corectăm, ca să devenim mai buni, mai curaţi spiritual. În această ordine de idei, am putea să-l numim pe scriitorul Ioan Mânăscurtă un al doilea Ioan Gură de Aur, un autor care prin lucrările sale, îndeosebi prin cartea în cauză, seamănă înţelepciune, chibzuinţă, raţiune, rafinament, asemănându-se cu acel slujitor al Cultelor, care prin Geniul şi arta oratorică ale sale şi-a creat renume. Lectură plăcută şi utilă, dragi utilizatori!

                                                                                 Lidia Cîssa, bibliotecar         

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s