Holocaust – istorie și lecție de viață


În contextul comemorării victimelor Holocaustului, în fiecare an la Biblioteca „Hristo Botev” se desfăşoară diferite activităţi dedicate acestei teme. Literatura cu tematica dată o putem găsi pe rafturile bibliotecii noastre care ne povestesc multe întâmplări despre acele timpuri grele și dureroase pentru toate popoarele, îndeosebi pentru poporul evreiesc, asupra căruia a fost aruncată ura Germaniei fasciste: „Holocaust  file din istorie” de Serghei Nazaria, „История евреев Молдовы” de Евгений Брик, romanele „Fata cu palton albastru” de Monica Hesse, „Numără stelele” de Lois Lowry, „Совесть против насилия” де Стефан Цвейг, „Jurnalul Annei Frank” de Anne Frank  şi altele. Cărțile ne povestesc despre suferințele prin care au trecut  o multitudine de  evrei doar din cauză că erau de etnie evrei. Este reflectată istoria supravieţuirii oamenilor, cât și despre mai mulți evrei care, primind citație de la nazişti, erau nevoiți să se ascundă  la oameni necunoscuți de diferite naționalități prin subsoluri, păduri, diferite locuri părăsite. O bună parte dintre ei au reușit să-și salveze viața  datorită ajutorului „protectorilor”, curajoșilor prieteni adevărați care i-au ascuns pentru o perioadă mai îndelungată pentru a nu fi deportați și duși în lagărele de concetrare. Aceste cărți ne descriu cu lux de amănunte evenimentele groaznice ale  Holocaustului, care au afectat populația din întreaga lume prin nedreptățile și prejudecățile ce s-au desfășurat în acele timpuri grele.

Perioada anilor 1933 – 1945 este numită „Perioada Nazistă”. Anume aceasta a fost  perioada în decursul căreia Holocaustul s-a declanșat. Hitler cu naziștii nu acceptau ca cineva să obiecteze ideologiilor sau propagandei lor politice. Naziștii au terorizat și omorât mii de oameni care proveneau din diferite etnii nationale și culturi, nationalități și religii. Treptat au transformat viața multor oameni pașnici într-o viață dificilă, de coșmar. Ei  urau îndeosebi  populația evreiască, de aceea îi persecutau cu o cruzime groaznică. Steaua galbenă, numită  Steaua lui David, era Simbolul evreiesc. Acolo unde erau la putere naziștii, evreii erau obligați să o poarte pe haina lor pentru a putea fi deosebiți de întreaga populație. Naziștii au trimis sute de mii de evrei din toată Europa în ghețouri, lagare de concentrare, lagăre de muncă silnică și lagarele morții. Diferite naționalități de asemenea erau închiși în aceste lagăre și majoritatea au trăit aceeași soartă ca și evreii. Prizonierii din aceste ghetouri și lagăre au fost tratați cu brutalitate, munceau până ce mureau, înghețau sau erau lasați să moară de foame. În lagărele morții erau omorâți cu gaze toxice. Șase milioane de evrei au fost exterminați fizic și moral, dintre care un milion și jumătate au fost copii. Aceste activități rușinoase și murdare ale naziștilor executate asupra evreilor a devenit cunoscută în istorie sub denumirea de Holocaust, marea tragedie a secolului XX.

Este foarte important ca noi și viitoarele generații să nu uităm această perioadă teribilă din istoria Europei dintre anii 1933-1945, pentru ca asemenea  evenimente groaznice să nu se mai repete niciodată.

Olga Aga, bibliotecar.

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s