Gheorghi Rakovski – un erou al Bulgariei


         Anul 2021 în Bulgaria este marcat ca Anul Gheorghi Stoikov Rakovski (2 aprilie 1821 - 9 octombrie 1867), istoric, etnograf, poet, scriitor și publicist. În acest an se împlinesc 200 de ani de la nașterea acestei distinse personalităţi, Domnia sa fiind şi conducător al mişcării de eliberare a Bulgariei de sub dominația otomană, unul dintre „cei patru mari luptători”, ceilalţi fiind Hristo Botev, Liuben Karavelov, Vasil Levski.  
          În 1841, Gheorghi Rakovski a organizat o societate secretă la Atena pentru a pregăti un atac armat ce urma să fie desfăşurat în Grecia și Bulgaria. Gheorghi Rakovski urmărește în direct evenimentele politice. Aflând despre răscoala din Nis și despre revolta pregătită la Brăila (1841), a plecat în Țara Românească. După eșecul său și situația adecvată a politicii externe, Gheorghi Rakovski a început pregătirile pentru a doua revoltă a bulgarilor din oraşul Brăila (1842), aici putem constata dorinţa revoluţionarului bulgar pentru coordonarea acţiunilor bulgarilor, sârbilor şi grecilor, pentru formarea unei coaliţii largi. După un alt eșec, Rakovski s-a retras, dar aflând că au fost arestați oameni nevinovați, a decis să se predea. Venind la Brăila, Rakovski a primit un pașaport grec sub acest nume. Instanța i-a condamnat la moarte pe el și pe alți șase participănţi la mişcarea de eliberare. Folosind decretele capitulațiilor (cetățenii străini pot fi judecați numai de către organele de justiţie din propria ţară), Rakovski și grecii condamnați s-au adresat consulului general grec din București, care considera că este o chestiune de demnitate greacă să nu abandonezi un deținător de pașaport grec. La 14 iulie 1842 sentința a fost confirmată, dar condamnații au fost predați consulatului grec la București. 
       În afară de oraşul Brăila, un centru important al tulburărilor bulgarilor a fost şi orăşelul Reni din Basarabia de Sud, unde nucleul organizaţiei secrete era condus de către Vasil Hadjivălkov şi Petru Gancev. În 1843, Gheorghi Rakovski a condus răscoala anti-turcă de la Brăila.
          Gh. Rakovski este cunoscut și ca poet, prozator şi publicist remarcabil, pasionat. În poemul „Tovarăș de pădure” („Горский пътниk” - Нови-Сад, 1857), a glorificat lupta haiducilor bulgari împotriva asupritorilor. În ziarele editate „Българска дневница”, „Дунавскый Лебедъ” (Bolgrad, 1860-1861), şi revista „Бъдущност” (București, 1864) a tratat ideile de solidaritate fraternă a popoarelor balcanice în lupta pentru eliberarea lor.
          La 9 octombrie 1867, Gheorghi Rakovski se stinge din viaţă, motivul fiind o boală grea - tuberculoza. În cinstea marelui luptător şi scriitor Gheorghi Rakovski, instituția de învățământ superior militar din Bulgaria îi poartă numele - Academia Militară „Gh. S. Rakovski”. În orașul Bolgrad (regiunea Odesa, Ucraina) o altă instituţie de învățământ îi poartă numele – Gimnaziul „Gh. S. Rakovski”. 
 Sursă bibliografică:

1.https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9

      2. https://en.wikipedia.org/wiki/Georgi_Sava_Rakovski

     3. https://kotel.bg/vidni-lichnosti-rodeni-v-kotel/georgi-stoikov-rakovski/

                                                    Angela Olărescu, şef filială

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s