Istoria unei călătorii miraculoase în timp


Suntem foarte aproape de finalul Concursului„Bătălia cărților 2020” inițiat de Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu”, dar fiindcă mai avem la dispoziție vreo lună, aș vrea să atrag atenția publicului cititor tânăr, categoria de vârstă 15-18 ani, la o carte care a intrat în colecția Bibliotecii „Hristo Botev” mai târziu ca  altele propuse spre lectură în cadrul competiției respective, dar care nu trebuie trecută cu vederea. E vorba de cartea „Pasagera” semnată de scriitoarea Alexandra Bracken. Autoarea cărții este o scriitoare americană de succes. Sunt bine cunoscute și îndrăgite de tineret cărțile scrise de ea: „Minți primejdioase”, „Nicodată înduplicate”, „După asfințit” ș.a., deoarece sunt captivante, cu răsturnări de situații și totodată sensibile, încât  îți ating profund strunele inimii.

În romanul  „Pasagera”  realitatea se îmbină cu fantasticul. Știm că multe visuri ale omenirii s-au îndeplini deja peste ani, altele se vor realiza cândva. Spre exemplu, poate astăzi în cineva nutrește încă dorința să se întoarcă în trecut sau să poată nimeri în viitor. Această carte este o poveste fascinantă despre o călătorie în timp, plină de aventuri care ne oferă posibilitatea, împreună cu personajele principale, să ne întoarcem în trecut, în alt secol, și să vedem cum era viața pe atunci.

              Eroina principală, Etta Spencer, este o tânără și foarte talentată violonistă, care și-a pus scopul să devină o bună profesionistă, avea încredere în sine și considera că nimic în lumea asta nu o poate împiedica să-și realizeze visul. Era nespus de mândră când i s-a oferit ocazia să cânte la renumita  vioară Stradivarius, care, după cum ne informează autoarea, este un instrument cu coarde lucrat de familia Stradivari, din nordul Italiei, la sfârșitul sec. XVII și începutul sec. XVIII: „Instrumentele erau legendare pentru puterea și frumusețea sunetului pe care îl produceau. Proprietarii lor nu le descriau ca pe simple instrumente, ci ca pe oameni, prieteni  temperamentali cu toane care nu puteau fi niciodată stăpânite, oricât de talentat ar fi fost interpretul”, aflăm în continuare despre acest minunat instrument din carte. Pentru cei pasionați de muzică, cred că este o informație interesantă.  În timp ce se pregătea să concerteze la Muzeul Metropolitan din New York  cântând la renumita vioară, Etta este pe neașteptate răpită și transferată miraculos în sec. XVIII. Ea se pomenește antrenată într-o luptă aprigă, pe viață și moarte, cu scopul de a găsi  un instrument magic numit astrolab cu ajutorul căruia e posibilă călătoria dintr-o epocă în alta. Etta este o fire puternică, datorită cărui fapt supraviețuiește, deși este și foarte sensibilă. A acceptat această călătorie misterioasă pentru a-și salva mama la care totuși ținea mult. Fata trece  pe această cale prin grele încercări, prin clipe de disperare și pierderi, dar  o rază luminoasă și caldă o însoțește și o susține prin această vâltoare — prietenia cu un tânăr pe nume Nicolas Carter ce intervine aici și ce se transfosrmă într-o dragoste frumoasă și îi inspiră optimism. Dar vor rămâne ei împreună, doi oameni din diferite epoci, sau nu – rămâne de văzut. Cititorii romanului sunt în așteptarea unei alte cărți a „Pasagerii”, aceasta având un final foarte surprinzător.

            Vă recomand să lecturați cartea „Pasagera” de Alexandra Bracken, mai cu seamă celor care vor să participe la Concursul „Bătălia cărților” din anul curent, grăbiți-vă!, și celor cărora le plac cărțile de genul fantasy. Lectură plăcută, dragi tineri utilizatori!

                                                                               Lidia Cîssa, bibliotecar 

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s