Invitație la dans


„Dans dans dans” – anume așa se numește al șaselea roman al binecunoscutului  scriitor Haruki Muracami, un roman de succes, de fapt ca și alte romane ale acestui autor, dumnealui fiind considerat de către editori un fenomen în lumea literară.

Haruki Murakami este un scriitor și traducător japonez care în scurt timp de la lansarea primelor opere ale sale a ocupat un loc aparte în literatura universală, devenind vestit nu doar în Japonia, ci și peste granițele țării sale. Romanele scriitorului posedă un stil deosebit, conțin multă muzică și interesante peizaje ale naturii, sunt de obicei scrise de la persoana întâi, sunt profund psihologice, dar tratează și multe probleme sociale, dând o amplă caracteristică capitalismului avansat. În  romanul „Dans dans dans” întâlnim asemenea rânduri: „Totul decurgea după un plan bine pus la punct. Acesta e capitalismul avansat. Cine investește cel mai mare capital obține informațiile cele mai utile și are parte de profituri maxime. Investițiile de capital implică astfel de lucruri… Aceasta e societatea capitalistă dezvoltată. Fie că ne place, fie că nu, este societatea în care trăim. Până și ideea de bine și rău a fost subdivizată, a devenit mai sofisticată. Există bine la modă și bine demodat. La fel ca și răul…”.

Haruki Murakami a debutat cu romanul „Ascultă cum cântă vântul” (1979). Cele mai semnificative romane ale scriitorului sunt: „În căutarea oii fantastice”, „Pădurea norvegiană”, „Kafka pe malul mării”, „La sud de graniță, la vest de soare”, „Dans dans dans” ș.a. Romanele scriitorului îndată după apariție devin bestsellere. Este prețuit la justa valoare de către literați. Pe parcursul anilor a fost distins cu numeroase premii prestigioase din țara sa cât și internaționale. Cărțile domniei sale sunt traduse în peste cincizeci de limbi și au priză bună la publicul cititor, inclusiv la utilizatorii Bibliotecii „Hristo Botev”, unde sunt preferatele multora, deoarece sunt scrise de un scriitor original și interesant.

Romanul „Dans dans dans” a fost scris în anul 1988 și continuă povestea din romanul „În căutarea oii fantastice”. Eroul principal al romanului, un scriitor comercial, fiind copleșit de un vis obsesiv, se pornește în căutarea fostei sale iubite pe nume Kiki pe care o cunoscuse cu patru ani în urmă într-un misterios hotel „Dolphin” și care dispăruse tot așa de misterios din viața lui, se întoarce pe urmele trecutului în Sapporo, apoi iarăși în Tokio și Hawai, de parcă era antrenat într-un dans hipnotic, aflându-se între real și fantastic. „Partenerii lui de dans” sunt o fetiță de treisprezece ani  clarvăzătoare neglijată de părinți, un fost coleg de studiu, care a ajuns artist renumit și câteva fete din firme de toleranță. Romanul este în esență o căutare de sine, soarta unui tânăr bărbat într-o țară cu economie dezvoltată. Un personaj care se oferă să-l ghideze (Omul oaie) îi spune care e problema lui: „…Te simți derutat. Nu știi ce anume cauți. Ai pierdut multe și te-ai piedut și pe tine. Vrei să mergi mai departe, dar nu știi încotro s-o apuci… ești confuz. Simți că nu mai ești legat de nimic. Și este adevărat…” La întrebarea Ce trebuie să fac?, Omul oaie îi răspunde – „Să dansezi cât ține muzica. Trebuie să dansezi bine, să te admire toată lumea. Dacă faci asta, poate atunci o să te pot ajuta…”. Desigur că se are în vedere nu dansul în sensul direct al cuvântului, ci acțiune, acțuine, acțiune, pentru a ieși din impas. Romanul este, în fond, o nuvelă psihologică destul de realistă, dar  are și elemente fantatice — șobolanul, Omul oaie, Kiki cu urechile sale uimitoare și prevestitoare ș.a.

Romanul „Dans dans dans” te atrage ca magnetul, călătorești cu personajul pricipal, trecând prin toate perepețiile lui și parcă dansând împreună cu el. Cartea, odată deschisă, nu te poți despărți de ea până la ultima filă. Dragi utilizatori, îndrăzniți, deschideți cartea, citiți romanul, nu veți regreta. Lectură plăcută și utilă! 

Lidia Cîssa, bibliotecar.

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s