Muzeul Memorial al Voluntarilor bulgari din Chişinău


Muzeul Memorial al Voluntarilor Bulgari (este cunoscut şi sub denumirea de Capela în memoria voluntarilor bulgari) are o locaţie plină de încărcătura istorică. Acesta a fost inaugurat în anul 1969 într-o capelă construită în memoria victoriei Rusiei în războiul Ruso-turc din perioada 1877-1878. În acelaşi loc s-a citit Declaraţia de independenţă făcută de către Rusia Imperiului Otoman, în data de 12 aprilie 1877. În acelaşi loc a fost şi parada trupelor ruseşti şi a celor trei detaşamente de voluntari bulgari.

     Paraclisul a fost construit în 1882 în memoria campaniei armatei ruse din 1877-1878. și eliberarea Bulgariei, Serbiei și Muntenegrului de sub jugul turc. La intrarea în muzeu se afla o litografie veche, „Furia turcilor asupra bulgarilor”, care a raportat următoarele informații: „Atrocități monstruoase sunt comise în toată Bulgaria. Din toate punctele locuite de musulmani, călăreți pe cai, care au pornit să jefuiască țara bulgară. „Satele erau în flăcări, iar locuitorii lor nefericiți au fugit, au fost persecutați și uciși ca niște animale sălbatice, femeile, fetele au fost condamnate la moarte”. Potrivit martorilor oculari, pe pereți se aflau liste de voluntari bulgari care au ajuns din diverse locuri din Basarabia.

În acea perioadă la Muzeul Memorial al Voluntarilor Bulgari puteam găsi obiecte, documente, mostre de armament, exponatele muzeului reflectau lupta comună a Rusiei, Moldovei și Bulgariei împotriva Imperiului Otoman. Ulterior, acolo au fost expuse și expoziții legate de relațiile sovietico-bulgare din timpul celui de-al doilea război mondial. Din datele enciclopedice păstrate și amintirile martorilor oculari, aflăm că muzeul a avut documente de fotografii, fotografii ale soldaţilor care au participat la luptele pentru eliberarea Bulgariei, dar care erau originari din Chişinău, copii ale gravurilor, și mostre de arme din acea perioadă. O copie a drapelului Samara a fost de asemenea depozitat aici. Un vizitator al muzeului a putut vedea trofeul militar al lui Milan Papurov — un sabru turcesc, precum și ecusoanele antice ale Dr. Volsky, participant la războiul de eliberare. Muzeul găzduia adesea expoziții de fotografie în legătură cu diverse date din istoria Bulgariei. Așadar, în aprilie 1991, aici a fost deschisă o expoziție de fotografii, intitulată „Epopeea libertății și a nemuririi”, dedicată aniversării răscoalei din aprilie 1876.

La începutul anilor 90, secolul XX capela a fost transferată sub jurisdicţia Mitropoliei Chișinău-Moldova. În timpul reparației, clădirea a fost practic extinsă prin: deasupra ei a fost ridicată o a doua cupolă. Ambele cupole au fost acoperite cu aur. Ușile și ferestrele vechi au fost înlocuite cu cele din termopan. Pe fațada exterioară a capelei, imaginile vechi au fost înlocuite cu imagini sfinte gravate pe marmură neagră.

La moment o parte din exponatele din Muzeul Memorial al Voluntarilor Bulgari le putem vedea în incinta Muzeului de Istorie din Chişinău.

       Clădirea este un monument cu o arhitectură impresionantă şi poartă elemente arhitecturale cu influenţa rusă.

       Capela se află într-un mic scuar şi face parte din lista monumentelor istorice şi arhitecturale ale oraşului Chişinău.

Surse bibliografice:

https://www.infotour.ro/ghid-turistic/muzee-si-galerii-de-arta/muzeul-memorial-al-voluntarilor-bulgari-din-chisinau-5678

Думиника Ив. Инвалидный дом и часовня в Кишиневе в память об объявлении войны Российской Империи Оттоманской Порте (12 апреля 1877 г.) // Балканите и Европа в Източната криза 1875–1881. София, 2018. С. 413-427.

Angela Olărescu, şef filială

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s