Magia ştiinţei


     Colecţia de cărți a Bibliotecii „Hristo Botev”, asemenea altor biblioteci publice, se completează permanent cu cărţi noi, recent editate, care îşi ocupă locurile sale pe rafturi şi îşi aşteaptă cu răbdare cititorul său. Cu adevărat, fiecare carte îşi are cititorul său. La toţi ne plac cărţile noi. Cu un freamăt în suflet deschidem o carte nouă, curiozitatea ne compleşeşte : Oare despre ce e? Ce nou voi afla din ea? Îmi va fi pe plac ori nu? Ce voi lua din ea? Să deschidem, deci, câteva din cărţile noi, provocatoare, din colecţia bibliotecii care ţin de ştiinţe, tehnologii, invenţii, experienţe acum, în toiul campaniei „Hora Știinţei” desfăşurată de Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” şi toate filialele ei, pe care le propunem spre lecturare.

     Cartea „Furtuna din ceaşca de ceai” de Helen Czerski (Editura „Trei”, Bucureşti, 2018). E o traducere din engleză. Citind această carte, înţelegem că lucrurile simple ce le întâlnim zi de zi,  spre exemplu petele de cafea, sticlele de ketchup ş.a. , dacă vom şti cum apar, vom afla cum se produc furtunile din Antarctica, de unde rezultă analizele medicale şi altele. Sau ce face să exploadeze un bob de porumb transformându-l în pop-corn? Sau de ce sare în sus un dop de şampanie? Ştiiaţi că aceste lucruri au ceva comun cu zborul unei rachete? În baza acestor fenomene stau legile gazelor! Sau altceva : ce se întâmplă în ceaşca cu ceai sau cafea la suprafaţă când le amestecăm? Cum şi de ce se învârt bulele de ceai sau cafea? Aici acţionează legile rotaţiei! Civilizaţia e plină de lucruri care se rotesc – uscătoare de rufe, aruncători de disc, clătite care se învârt în aer ş.a. Pământul însuşi se roteşte în timp ce se mişcă în jurul Soarelui. Rotaţia este importantă deoarece îţi oferă posibilitatea să faci o groază de lucruri interesante, implicând uneori forţe enorme şi o groază de energie, fără să pleci undeva, cum se scrie în carte. De ce raţele nu îngheaţă la picioare? V-aţi gândit vreo dată la aceasta? Aţi examinat vreo dată cristalele de sare sau de zahăr, cum sunt compuse? Aici e vorba de dansul atomilor! Înţelegând cu ajutorul ştiinţei cum se produc asemenea lucruri simple, ajungem să înţelegem fenomenele din natură mai complicate și cartea ne vine în ajutor în acest caz.

Cartea e scrisă într-un stil lejer, prietenos, încât ne predispune spre lecturare plăcută, ne atrage ca magnetul, fenomenul magnetismului de asemenea fiind aici explicat, cu istorioare din viaţa personală a autoarei şi din practica oamenilor de ştiinţă care au contribuit la o descoperire sau alta. E adresată tinerilor utilizatori, mai ales celor pasionaţi de fizică, curioşi să afle mai multe despre fenomenele naturale.

     „Călăuză spre marile civilizaţii ale trecutului”  scisă de  grupul de autori : A. Născuţiu, L. Gomboşiu, L. Ciucă, C-I.Boieru (Editura „Prietenii cărţii”, Bucureşti, 2000) – este o altă carte adresată de asemenea tinerilor utilizatori, celor interesaţi de istoria civilizaţiei. Cartea, ca un ghid, ne conduce întro călătorie foarte interesantă spre trecut, spre civilizațiile din trecut. Tinerii utilizatori vor afla despre Persia, ce fel de ţară a fost, care a fost începutul şi sfârşitul Imperiului Persian; care a fost prima mare civilizaţie – Sumer; cum a ajuns Roma antică la măreţie şi decădere; cine au fost aztecii şi hitiţii, sau vikingii; cine locuia pe timpuri în stepele sălbatice; ce fel de populaţie a populat vechea Indie şi alte lucruri curioase le  dezvăluie această carte mică, dar foarte bogată în cunoştinţe.

     Cartea „Experienţe incredibile cu reacţii chimice”, autori Paula Navarro şi Angels Jimenez, ilustraţiile executate de Bernadette Cuhart (București, 2018). Aceasta e a treia carte din colecția  „Magia ştiinţei” şi are drept scop să le permită copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani să parcurgă o călătorie în lumea spectaculoasă şi fascinantă a chimiei. Din cartea în cauză copiii vor putea să înveţe mai multe despre ştiinţă. Aici se propun o serie de experienţe casnice, copiii vor combina diverse substanţe, vor descoperi multiple procese chimice, vor învăţa şi vor înţelege o mulţime de fenomene, experimentând cu materiale simple, uşor de obţinut. În carte se propun 16 experienţe stimulative, copiii astfel transformându-se în mici cercetători şi se vor deprinde să lucreze cu proceduri şi operaţiuni aplicate în laboratore, se vor familiariza cu lumea chimiei. La  fiecare experienţă se lămureşte pas cu pas ce trebuie de făcut (6 paşi), de ce materiale e nevoie pentru experienţă, se atenţionează asupra faptului ce se întâmplă în timpul reacţiei, se trag concluziile necesare, în pasul 6 „Încearcă şi tu” îi pune la încercare, la practică, să experimenteze ceea ce au însuşit. Dar de menţionat că experienţele din carte se vor realiza sub supravegherea părinţilor sau a profesorului, sau a educatorului. Tematica experienţelor te atrage din start: Ouă de oţet; Baloane de săpun; Să ne jucăm cu amidonul; Tu pluteşti şi eu mă scufund; Sticla cu capul mare ş.a. Sunt foarte captivante!

     Dragi utilizatori, vă propunem să lecturaţi aceste cărţi cu adevărat preţioase, din care veţi afla lucruri noi şi utile pentru sine.

                                                                                   Lidia Cîssa, bibliotecară

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s