O sărbătoare cu multă lumină şi bunătate


    47375739_2408518422523201_1969059591148797952_oAnul Nou se apropie cu paşi grăbiţi. Au fost deja aprinse luminiţele pe bradul din centrul capitalei, prevestind sosirea frumoaselor sărbători de iarnă ce prin magia sa fermecătoare  aduc în inimile oamenilor bucurie, dragoste de viaţă, speranţă spre realizarea celor mai tainice dorinţe. Atmosfera de sărbătoare se face simţită şi la biblioteca noastră „Hristo Botev”, deoarece avem intenţia de a desfăşura o serie de activităţi dedicate datinilor de iarnă şi Anului Nou. Am început acest ciclu cu o sărbătoare deosebită – Săbătoarea Sfântului Nicolae care se marchează pe 6 decembrie (stil nou) în multe ţări din Europa, inclusiv în Bulgaria, şi pe 19 decembrie (stil vechi) în unele ţări.

        Despre Sfântul Nicolae — făcătorul de minuni  există multe legende, au fost scrise şi opere literare, se ştie că cu această sărbătoare începe iarna, adesea cade prima zăpadă, fulgii  de parcă se desprind  din barba lui Moş Nicolae. Despre acest Sfânt mărinimos şi bun la suflet şi semnificaţia sărbătorii în cauză am vorbit în cadrul discuţiei/dezbateri cu genericul „Sărbătoarea Sfântului Nicolae” care s-a desfăşurat în incinta bibliotecii noastre în data de 5 decembrie curent, în ajunul sărbătorii,  conform programului Serviciului „Pasionaţi de lectură”. Au participat la această sărbătoare copiii de la Grădiniţa „Licurici” însoţiţi de educatori. Copiii, la îndemnul meu, mi-au mărturisit ce cunosc despre Sfântul Nicolae şi sărbătoarea numelui lui şi am fost plăcut surprinsă că ei ştiu deja destul de multe lucruri în această privinţă, datorită părinţilor şi educatorilor probabil. Moş Nicolae e aşteptat cu nerăbdare de copii care ştiu că el  le aduce daruri celor cuminţi, iar celor neascultători nuieluşe, ca să asculte pe părinţi, bunici, învăţători.

47370124_2408518439189866_9004216979774504960_o

            În continuare am efectuat lectura povestirii „Sărbătoarea Sfântului Nicolae” inclusă în cartea Adei Zaporojanu „Misterele anotimpurilor” care a completat cunoştinţele copiilor despre Sfântul Nicolae şi sărbătoarea numelui lui. Copiii au fost curioşi să afle că Sfântul Nicolae provine dintr-o familie bogată care după moartea părinţilor şi-a vândut toată averea şi a împărţit toţi banii oamenilor săraci, nevoiaşi, apoi a devenit slujitor al bisericii, fiind un mare credincios, a făcut multe minuni: a vindecat oameni de diverse boli grave şi suferinţe, a scăpat pe unii de la moarte, pe alţii de nevoi şi necazuri, îi ajută pe toţi care îi cer sprijinul. Le-a fost, de asemenea, interesant să afle că în ajunul sărbătorii Moş Nicolae apare pe un cal alb, simbolizând prima zăpadă şi că nu doar  ghetuţele pentru cadouri trebuie să-şi pregătească, dar şi morcovi pentru calul lui. Copiii ştiu bine deja că Sfântul Nicolae vine doar la copiii cuminţi, ascultători, ordonaţi şi credincioşi şi că lui, ca lui Dumnezeu,  nu-i plac cei lacomi, cum la început era Cristinel din povestirea citită care şi-a şters de cu seară toată încălţămintea pe care o avea ca să primescă mai multe cadouri, dar care a înţeles greşala, după sfatul fratelui, că trebuie să te gândeşti şi la alţi copii, ca şi lor să le ajungă cadouri, trebuie şă fii mărinimos. Sfântul Nicolae prin personalitatea sa este un exemplu de om nespus de milostiv, mărinimos, bun la suflet, generos, săritor la nevoie de la care copiii cu siguranţă au ce învăţa.

            47372397_2408518685856508_2926856264732377088_oUlterior, copiii au demonstrat că sunt gata să întâmpine sărbătoarea, au recitat  versuri, au spus proverbe frumoase şi ghicitori, pentru care fiecare a primit câte un cadou scos pe loc din „ciuboţica”  lui Moş Nicolae confecţionată special pentru această activitate. În final, copiii au răsfoit şi lecturat cărţile din colecţia bibliotecii, lucru care îl fac cu mare plăcere de fiecare dată, ştiind că cărţile îi aşteaptă aici oricând. Astfel a fost marcată Sărbătoarea Sfântului Nicolae la Biblioteca „Hristo Botev” care este una dintre cele mai îndrăgite de către copii sărbători ale iernii.

                                                            Lidia Cîssa, bibliotecară

 

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s