Hristo Botev — celebrul poet și patriot al Bulgariei


20160927_142416În Bulgaria, la poalele munților, într-un loc pitoresc, sub cerul însorit se întinde frumos orașul Calofer. Aici pe 6 ianuarie (s.n.) s-a născut marele poet, publicist și erou național al Bulgariei Hristo Botev. Și tot la poalele munților, în apropiere de alt oraș, Vraț, peste 28 de ani, într-o luptă crîncenă cu asupritorii turci a căzut răpit de un glonte al dușmanilor renumitul patriot. Astăzi în localitățile nominalizate se înalță cîte un falnic monument al poetului, ce se înscriu atît de minunat în panorama munților și pomilor verzi, înălțimea cărora de parcă confirmă culmele destinului la care s-a înălțat acest om.

        Hristo Botev (1948-1976), fiul lui Botev Petcov, profesor și una dintre cele mai semnificante personalități de la sfîrșitul revoluției naționale bulgare împotriva ocupației otomane, și-a consacrat întreaga sa viață, care, spre regret, a fost prea scurtă, unui scop bine definit — slujirii cu deplină credință Patriei și poporului său, fiind un luptător activ al mișcării de eliberare bulgare de sub jugul turcesc de la finele sec.XIX. El și-a dat jurămîntul ca pînă la ultima suflare să lupte cu dușmanii pentru eliberarea țării de asuprirea haină și și-a îndeplinit promisiunea cu cinste, el visa atît de mult să-și vadă poporul liber și fericit.

        Hristo Botev a scris doar 20 de poezii, dar aceasta a fost destul ca numele său să se înscrie în rîndul celor mai mari poeți din toate timpurile. Mărinimia sufletului, tendința lui spre libertate, dragostea nemărginită față de poporul său și durerea pentru suferințele acestuia s-au reflectat profund și cu mare expresivitate în creația lui. Viața poetului s-a transformat într-o faptă eroică și s-a contopit armonios cu versurile sale.20160927_142431

        În legătură cu Ziua Independenței Bulgariei și la cererea managerului de la Centrul pentru copii și tineret „Atlant” Victoria Garabajiu, în incinta bibliotecii „Hristo Botev”, în data de 27 septembrie, s-a desfășurat  discuția/dezbatere cu genericul „Hristo Botev — poet și erou național al Bulgariei cu tineretul de la instituţia nominalizată. La început bibliotecara Lidia Cîssa le-a orerit celor invitați o scurtă informație despre biblioteca noastră care poartă numele poetului cu începere din 3 martie 1992. În cadrul activității tinerii cititori au luat, de asemenea, cunoștință de viața și activitatea politică și literară a lui Hristo Botev. Bibliotecara le-a povestit despre locul nașterii poetului, familia sa, anii de copilărie, de adolescență, despre activitatea lui ulterioară consacrată  mișcării de eliberare a Bulgariei de sub jugul Imperiului Otoman. Comunicarea a fost însoțită de demonstrarea imaginilor și fotografiilor din cărțile dedicate biografiei lui Hristo Botev. Mai detaliat s-a vorbit despre creația poetică a scriitorului. Au fost citite și comentate poeziile: „Măicuței mele, Rugăciunea, Elegie, Execuția lui V.Levschi, Hadji Dimitr”.

        Tinerii s-au implicat activ în discuție, au mărturisit ce știu ei despre Hristo Botev,au făcut o paralelă cu marii poeți patrioți ai neamului nostru M.Eminescu și Gr.Vieru, au recitat poezii scrise de acești poeți.

        Pe piatra funerară de la mormîntul marelui patriot al Bulgariei Hristo Botev scrie: „Profeția ta s-a adeverit — trăiești în continuare”. Și într-adevăr trăiește în memoria noilor generații de bulgari și a oamenilor progresiști din toată lumea. La finele activității s-a remarcat despre onorurile care i se oferă acestei personalități marcante în prezent.

        În Bulgaria, Patria lui, la 2 iunie se marchează Ziua Botev. În fiecare an, în această zi la ora 12.00, peste tot în țară răsună sirene pentru un minut pentru a-i onora pe cei ce și-au dat viața pentru libertatea Bulgariei. Oamenii de pretutindeni stau nemișcați 2-3 minute pînă sirenele tac. Numele lui îl poartă actualmente: unele localități de pe glob — Punctul Botev și coasta Botev de pe insulele Livingston din sudul insulelor Stetland; cel mai înalt vîrf din Stara planina; orașul Botevgrad; școli și licee din Bulgaria, Moldova, România, sunt înălțate monumente și busturi în aceste țări; cîteva cluburi  și stadioane de fotbal din Bulgaria; o emisiune la postul național de radio bulgar.

Bibliografie:

  1. Ботев, Христо. Стихотворения. – Москва: Союз Дизайн, 2008. – 88 p.
  2. Христо Ботев (Жизнь и деятельность). – София-пресс, 1990. – 72 p.
  3. Poeți bulgari clasici și contemporani. – Editura tineretului, 1962. – 167 p.

                                                              Selecţie, bibliotecar Lidia Cîssa

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s