Încă o călătorie în lumea poveștilor


        cam03073De fiecare dată când organizez lecturi ale poveștilor pentru copii, mă frământă un gând: cu ce pot fi comparați ochii copiilor când  ascultă basme? E greu de spus. Când vezi atătea luminițe licărind în acești ochi ce se aseamănă cu mici lacuri cu apă pură, limpede, cu stele visătoare în ele, fețe cu zâmbet pe buze, gata să se avânte într-o lume fantastică, să călătorească prin Univers, te cuprinde admirația, gingășia și te strădui ca nu cumva să le dezamăgești așteptările și să nu dispară această stare minunată.

         Probabil, nu este copil pe pământ căruia să nu-i placă poveștile.Ca și căntecele de leagăn, acestea intră în viața noastră încă din fragedă copilărie și devin o parte din ea.Mulți ani la rând ne amintim de glasul dulce al mamei ori al bunicuței care pe înserate depănau fel de fel de istorii fascinante din lumea poveștilor, îi susțineam pe cei buni, cu suflet blajin și îi uram pe cei haini, hapsâni care semănau suferințe. Poveștile adesea ne însoțesc prin viață și când suntem deja maturi, acel fundament moral cimentat în cadrul lecturilor cărților bune ne susține în momentele grele, ne ajută să găsim răspunsuri la multe întrebări, să deosebim binele de rău, să fim mai buni cu cei din jur. „Obișnuiește-te să fii bun și dezobișnuiește-te să fii rău”, scria Nichita Stănescu. Cred că acesta este mesajul multor povești și altor lucrări literare.

         Recent, în data de 22 februarie curent, la Biblioteca „Hristo Botev” s-a desfășurat următoarea Oră de lectură, în cadrul căreia a fost efectuată lectura poveștii populare bulgare „Cel mai de preț rod”. La activitate au participat  preșcolarii de la grădinița „Licurici” ghidați de către educatoarea Burduja Aliona.

         Până la lectură, am întreprins o discuție cu copiii despre poveștile create de scriitori și cele populare, autorii cărora nu se cunosc. Copiii cu plăcere și-au amintit de poveștile preferate, am nominalizat împreună marii scriitori de povești din literatura universală, precum sunt Ion Creangă, Mihai Eminescu, H.Cr.Andersen, Frații Grimm, Ch.Perrault și alții. Scopul meu a fost ca copiii, în afară de conținut,  să memoreze de asemenea denumirile poveștilor și autorii de povești.cam03082

         În continuare, a urmat lectura poveștii „Rodul cel mai de preț”, discuția asupra subiectului, sceneta în baza textului.Copiii au participat activ la convorbire, au dat dovadă de agerime, ingeniozitate, cu plăcere și-au demonstrat abilitățile sale teatrale.

         Ideea poveștii lecturate este că rodul cel mai de preț sunt cunoștințele ce le căpătăm din cărți. Având cunoștințe, putem face multe lucruri bune atât pentru sine, cât și pentru cei din jur: putem deveni buni fermieri, constructori, medici, profesori, ingineri etc., ca să facem viața noastră și a tuturor oamenilor mai sănătoasă, mai frumoasă, mai minunată. „Dacă cerul este luminat de stele, viața unui om trebuie să fie luminată de cărți ca să poată evada din întuneric”, ne îndrumă scriitorul Anatol Vidrașcu. E adevărat, menirea cărților este de a răspândi cunoștințe, de a propaga frumosul, de a cultiva dragostea între oameni, lucruri care sunt cele mai de preț pe pământ. Sper că copiii au înțeles acest lucru.

                                      Articol îngrijit de bibliotecara Lidia Cîssa   

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s