Până la lacrimi i-a fost dragă viaţa


         20170216_154301Opera poetului Grigore Vieru se bucură de o popularitate deosebită în rândul cititorilor de toate vârstele, mai cu seamă la cei care iubesc poezia ca gen literar. Domnia Sa este pe bună dreptate considerat poetul neamului, unul dintre cei mai vestiţi poeţi contemporani, deoarece creaţia Sa cuprinde întregul univers al Patriei.

         Versurile lui Grigore Vieru te cuceresc prin sinceritatea, puritatea, simplitatea sa şi totodată prin filosofia lor supremă, precum şi prin profunzimea sentimentelor concentrate în ele, adevărul şi înţelepciunea ce se desprind din ele.

         Grigore Vieru, Omul şi Poetul, este un pământen paşnic. Opera sa emană căldură, lumină, dragoste de viaţă, bună-cuviinţă, cumsecădenie. Scriitorul are cultul frumosului în suflet şi se străduie zi de zi să atingă acest frumos, îndemnându-ne, de parcă, şi noi să facem acest lucru, să ne bucurăm de viaţă, de cele mai minunate clipe, căci viaţa e foarte trecătoare:

           „Trec pe pământ şi sunt ca vioara,/ Parcă îmi văd părinţii prima oară;

            Ca un copil aştept dimineţa, /până la lacrimi mi-e dragă viaţa…”;

           „Cineva sus pe coastă /Spală faţa lunii /Cu lacrima noastră…”;

            „Sunt fericit că n-am cântat păunii — /Cântat-am mărul înflorit..”;

El a ignorat moatea şi tot ce poate conduce la ea:

„Eu n-am moarte cu tine nimic, /Eu nici măcar nu te urăsc…”.

             Diapazonul literar al lui Gr.Vieru este variat. Domnia Sa a scris nu doar versuri, este şi prozator, eseist, ziarist. În calitatea sa de scriitor, a participat activ la mişcarea naţională pentru independenţa şi suveranitatea ţării, pentru ca limba română să fie vorbită corect, frumos, să fie ca la ea acasă. Adrian Păunescu scria că poetul a făcut mai mult pentru unitatea naţională decât toţi politicienii luaţi la un loc. A fost foate fragil, blând şi totodată viteaz.20170216_154424

         Temele abordate în creaţia lui Grigore Vieru sunt: mama, iubita, copilul, Patria, limba română, Poezia. A scris deosebit de mult pentru copii şi despre mamă. În opinia unora, Grigore Vieru a scris cele mai frumoase poezii dedicate mamei. Cugetând asupra mamei, el cugetă asupra adevărurilor primordiale ale Vieţii şi Naturii, mama fiind simbolul omeniei supreme, cea mai scumpă fiinţă de pe pământ.

       Consacrându-se în fond literaturii pentru copii, Grigore Vieru a cucerit dragostea copiilor şi tineretului. Drept dovadă servesc cărţile, care sunt citite cu plăcere de aceştia, şi nu doar după program, precum şi activităţile ce s-au desfăşurat în aceste zile pretutindeni în şcoli, gimnazii, licee.

         În data de 16 februarie curent, la biblioteca „Hristo Botev” a avut loc medalionul literar- muzical „Poet al neamului nostru”, la care au participat copiii şi tinerii de la Centrul Comunitar pentru copii şi tineri „Atlant” ghidaţi de managerul Victoria Gabarajiu. La început, le-am oferit celor prezenţi o succintă informaţie cu privire la biografia poetului Grigore Vieru. Copiii, la rândul său, şi-au împărtăşit cunoştiţele sale despre poet. Apoi a fost demonstrat filmul de scurt metraj „Viaţa şi activitatea lui Grigore Vieru”. Trecând la creaţia poetică, am citit poezia „Făptura mamei”, la care personal ţin mult şi care este considerată drept un imn închinat mamei, precum şi o capodoperă de valoare universală. În continuare, copiii şi tinerii au recitat şi citit versuri scrise de Grigore Vieru. Printre care se numără: „Limba noastră”, „Tu, iarbă, tot ai mamă”, „Sunt iarbă, mai mult nu pot fi” „Mama” şi altele. De asemenea au interpretat cântece pe versurile poetului, printre care „Pentru ea”, „Mi-e dor de tine, mamă”, „Seară albastră” şi altele. Versurile şi cântecele le-am însoţit cu  scurte comentarii.

           Această activitate a fost încă un omagiu adus memoriei renumitului poet liric Grigore Vieru.

                                           Articol îngrijit de  bibliotecara Lidia Cîssa    

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s