Bibliotecile — temple ale cunoașterii


     16406471_1437560002952386_8837324440607924024_nÎn perioada contemporană biblioteca este o instituție publică de informare și comunicare a populației, un loc de cultură și odihnă intelectuală. Întru realizarea acestei funcții de onoare, bibliotecile sunt dotate cu echipament modern de specialitate, cu noi tehnologii, cu un fond bogat de cărți, cu specialiști calificați. Ca să se orienteze în spațiul bibliotecii,ce la prima vedere pare a fi un labirint, pentru a-și alege literatura necesară, utilizatorii sunt ghidați de bibliotecari, care îndeplinesc funcția de manageri. Bibliotecarii se străduie să familiarizeze cititorii săi cu activitatea bibliotecii, să asigure un confort al lecturii. Serviciul „Biblioteca şi orientarea în spaţiul ei”, care se practică cu începere din acest an, are drept scop de a promova utilizatorilor săi cunoștințe elementare bibliografice: de a-i informa despre istoria și evoluția cărții, structura și editarea ei, cu privire la utilizarea corectă a enciclopediilor, dicționarelor, altor indicatori bibliografici,  alegerea unei cărți necesare, având acces liber la raft.

   Recent, în februarie, la Biblioteca «Hristo Botev» a avut loc lecția bibliografică cu genericul „Cele mai frumoase și impresionante biblioteci din lume” pentru tinerii de la Centrul Comunitar pentru copii și tineret „Atlant” conduși de managerul Victoria Garabajiu.16427411_1437560006285719_5315933114076024761_n

      Încă din antichitate cărțile au reprezentat suport de cunoștințe care a condus la dezvoltarea omenirii,fiind păstrate în siguranță în interioarele bibliotecilor de pe tot globul pământesc. Astfel că unele biblioteci se bucură de colecții impresionante de cărți ce au o valoare inestimabilă. Pe lângă cărțile ce le adăpostesc, unele biblioteci sunt și de o frumusețe rară. Împreună cu ascultătorii am întreprins o călătorie prin cele mai frumoase și deosebite biblioteci ale lumii, utilizând ecranul mare pentru a vizualiza imagini cu aspectul lor. Aceste temple ale cunoașterii, cu arhitectură care mai de care, clasice sau moderne, cu interier frumos și interesant amenajat, cu adevărat nu doar impresionează, ci și inspiră spre lectură plăcută și confortabilă. Am vizitat bibliotecile: Biblioteca Mănăstirii Admont, Austria, care este cea mai mare bibliotecă monahală din lume; Biblioteca Națională a Republicii Cehe din Praga, ce este considerată una dintre cele mai frumoase și uimitoare din lume; Biblioteca Universității Trinity, Dublin, Irlanda, care este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Dublin; Biblioteca Apostolică Vaticană — una dintre cele uimitoare și mai misterioase biblioteci din lume, care, după părerea unora, tăinuiește cele mai mari secrete ale  civilizației creștine; Biblioteca Națională din Franța, Paris, este una dintre cele mai mari biblioteci din lume; Biblioteca Congresului SUA — cea mai mare bibliotecă a lumii după numărul de rafturi, de cărți, de obiecte aflate în colecția sa care deține rare și importante manuscrise; Biblioteca EI Escorial, Spania ce reprezintă o reședință istorică a familiei regale spaniole și se consideră ca fiind cea mai frumoasă din Peninsula Iberică și una dintre cele mai impresionante din lume și altele.Am rămas cu toții plăcut surprinși de această călătorie interesantă.

         Bibliotecile sunt în așteptarea cititorilor oricând.Cel care și-a făcut prieten cartea nu este și nu va fi singur niciodată, deoarece trăiește în lumea miraculoasă a cărților care aduce mare satisfacție sufletului. Într-o lume complicată în sens politic, social și economic în care conviețuim, cartea ca o călăuză nobilă ne ajută să ne orientăm  mai bine prin labirintul de probleme, să le soluționăm mai rapid și corect, să ne sfătuim cu cele mai luminoase minți ale omenirii, să ne păstrăm sufletul curat.

                              Articol îngrijit de bibliotecara Lidia Cîssa        

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s