Eminescu — Luceafărul neamului


        cam02949Multe sărbători a neamului sunt în an, dar cu totul deosebită are loc în fiecare an la 15 ianuarie. Anul acesta vom remarca 167 ani din ziua nașterii celui mai mare poet  clasic al literaturii române M ihai Eminescu. El ne-a lăsat o operă nemuritoare,  deși poartă amprenta timpului  și spaţiului, înscris prin conținutul și prospețimea aromei poetice în fondul de aur al literaturii universale.

     Fenomenul eminescian întreține un interes mereu crescând din partea publicului cititor. Editată, reeditată în zeci și zeci de limbi opera lui și sute de scrieri continuă să fie un viguros generator de idei și sentimente ce-și găsesc expresa în noi și noi creații literare, artistice şi muzicale.

        A trecut mai mult de un secol și jumătate de când Luceafărul literaturii române, pășind al vieții hotar, a intrat în nemurire. N-au contenit a-l troieni cu drag pe M. Eminescu aducerile aminte, întrucât în tot ce a scris el sunt prezente și vor dăinui peste vremuri talentul și dăruirea,sinceritatea și pasiunea, dorința ferbinte întru prosperarea semenilor năzuința spre un viitor mai bun.cam02983

        Opera lui Eminescu prezintă o contribuție importantă în literatura noastră. Ea a devenit un bun spiritual universal, a fost asimilată de patrimoniul literar multinațional din țara noastră aflându-și ecoul în sufletele noastre.

        Eminescu a știut să pătrundă în adâncul sufletului omenesc simpatia lui fiind de partea celui de caută în lume și în vreme adevăr.

        Cu această ocazie am desfășurat o oră de lectură la Gimnaziul I.L.Caragiale în clasa a 2-a, diriginte dna Ana Ianciu.

        Copii au recitat cu plăcere poeziile cunoscute din creația lui Eminescu: Somnoroase păsărele, Revedere, Ce te legeni codrule. Eminescu s-a remarcat nu numai ca poet, dar și ca prozator. A scris basme pentru copii. Una din basme Borta vântului, am citit-o cu elevii cl. 2-a la 12 ianuarie curent în Gimnaziul Teatral «I. L. Caragiale». Elevii au fost atenţi şi au participat activ la dezbaterile basmului. Am discutat că nu-i bine să fii hapsân. Copii au caracterizat eroii basmului prin diagrama WENN. La finele basmului biruie binele. Le-am recomandat să citească opera lui Mihai Eminescu și să ne viziteze biblioteca «Hriato Botev» împreună cu părinţii.

                                                      Articol îngrijit de bibliotecara Nina Moraru

 

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s