Patrimoniul istorico-cultural al Chișinăului — moștenirea tineretului


580 ani

         Informația joacă un rol din ce în ce mai important în viața omului. Ești informat — ești asigurat, acest îndemn este repetat tot mai des actualmente. În informarea populației cu privire la diverse evenimente importante din lume, personalități de valoare,  țări, orașe etc. sunt antrenate toate sursele mass-media și rețelele de socializare. Bibiliotecile de asemenea participă la acest proces. La  moment, bibliotecile sunt nu doar centre de cultură și etnografie, ci și centre de informare a populației vizând toate aspectele vieții din trecut și prezent.

        În data de 12 octimg_2627ombrie curent, la biblioteca „Hristo Botev”  s-a desfășurat Ziua de informare în cadrul Decadei „Chișinău, orașul meu”. De data aceasta în calitate de invitați i-am avut pe tinerii de la Colegiul Naţional de Comerţ de pe lângă ASEM.

        Ziua de informare a fost lansată printr-o excursie prin bibliotecă, o consultație privind catalogul electronic, apoi a urmat comunicarea directorului bibliotecii, dnei Angela Olărescu, cu referire la activitatea bibliotecii întru consemnarea jubileului a 580 de ani de la înființarea orașului Chișinău și participarea la programul destinat Decadei „Chișinău, orașul meu”.

        În continuare a avut loc Ora informativă cu genericul „Promovarea și valorificarea patrimoniului local la BM B.P. Hasdeu” (Prezentare în Power Point a activității Departamentului „Memoria Chișinăului”, Prezentarea Blogulului „Chișinău, orașul meu”), petrecută de către bibliotecarul principal al Departamentului „Memoria Chișinăului”, Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu dna Claudia Tricolici. Tinerilor le-a fost oferită informație foarte interesantă, utilă și accesibilă cu privire la patrimoniul local al oraşului Chișinău — locurile și monumentele istorice din capitală. În cadrul comunicării a fost folosită tehnica audiovizuală. Dna Claudia Tricolici i-a provocat pe tineri la discuție, punându-le diverse întrebări, la care aceștia au răspuns cu plăcere, demonstrându-și cunoștințele sale despre Chișinău. Scopul Orei de informare a fost ca noua generație să conștientizeze faptul că construind viitorul, acceptând noul, nu trebuie să uităm de trecut, să înțeleagă importanța trecutului istorico-cultural al Chișinăului pentru toate generațiile de locuitori.img_2645

La finele activității bibliotecara Lidia Cîssa a prezentat revista bibiliografică intitulată „Cu dragoste despre Chișinău”. Revista bibliografică a inclus o listă de cărți despre capitala noastră selectate din fondul bibliotecii. Au fost caracterizate succint cărțile puse în atenția utilizatorilor prezenți cu lectura selectivă a unor fragmente importante și interesante din ele. Lidia Cîssa a accentuat că toate aceste cărți au fost scrise dintr-o dragoste deosebită pentru acest oraș, precum se notează în una din cărți. Cărțile pezentate reflectă file din istoria orașului Chișinău cu începere din anul mențiunii a acestuia în documente (1436) și până la declararea independenței Republicii Moldova, istoria fondării și supraviețuirii multor edificii, monumente din oraș, din viața și activitatea multor personalități care au activat în Chișinău, fiecare din ei contribuind în domeniul său la dezvoltarea, amenajarea, modernizarea capitalei RM — renumiți arhitecți, politicieni, primari, scriitori, oameni de artă și cultură etc.

        Un loc aparte în revista bibliografică a ocupat comunicarea despre operele literare dedicate Chișinăului, contribuția scriitorilor la păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural-artistic al orașului nostru. Au fost citite poezii și  fragmente din proză scrise de merituoși poeți și prozatori din republică despre orașul Chișinău în diferite etape istorice — oraș  cântat, iubit, apreciat de multe personalități și de chișinăuenii de rând. Revista bibliografică a cuprins următoarele cărți:

  1. Chișinău. – Editura: „Valmas-Terra Ruxanda”, 1996. – 32 p.
  2. Ciobanu, Ștefan. Chișinăul. – Chișinău, 1996.- 80 p.
  3. Colesnic, Iurie. Chișinăul din amintire. – Chișinău. – Editura: „Grafema Libris”, 2011. – 516 p.
  4. Garusov, Olga. Karl Schmidt burgermeister von Chisinau 1877-1903. – Chișinău. – Editura: „Cartier”, 2014. – 129 p.
  5. Chișinăul în literatură. Antologie. – Chișinău, 2011. – 575 p.
  6. Rudâgina, Olesâ. Svet v ladonâh Kišinev. – Chișinău, 2009. – 120 p.

        Sperăm că activitatea menționată este o contribuție frumoasă la cunoașterea mai bună a istoriei, artei, culturii oraşului Chișinău de către tineret, la susținerea mai strânsă a legăturii prezentului cu trecutul orașului în numele viitorului.

                                         Articol îngrijit de bibliotecara Lidia Cîssa

 

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s