Invitaţie la călătorii fantastice


IMG_2139Citirea şi comentarea poveştilor, povestirilor, poeziilor pentru copii au menirea să-i cuprindă pe aceştia în vraja lecturii, să-i insufle dragostea de carte, să formeze gustul pentru frumos, bine şi adevăr, calităţi de care dau dovadă personajele literare. Se ştie că nimic nu poate fi mai plăcut decît să-l vezi pe copil zîmbind, satisfăcut că a descoperit o carte nouă, o carte pe care demult o aştepta.

         În data de 10 august curent, la Biblioteca „Hristo Botev” a avut loc lectura povestirilor „Prima mea călătorie pe Lună”, „Insula de caşcaval” din cartea „Aventurile baronului Munchausen” de Erich Raspe organizată de bibliotecara Cîssa Lidia cu copiii de la gradiniţa „Trofimaş” însoţiţi de educatoarele Svetlana Tronciu şi Elena Maţenco.

         Rudolf Erich Raspe (1736-1794) este un scriitor şi bibliotecar german. Este cunoscut în special pentru colecţia sa de povestiri „Aventurile baronului Munchausen” concepută iniţial ca o lucrare satirică cu ţinte politice. Lucrarea a fost publicată pentru prima dată în engleză. Înspirat din această carte, în 1988 a fost turnat filmul „Aventurile baronului Munchausen”.

         Subiectele din carte reprezintă nişte povestioare hazlii, ce îşi trag originea din anecdote folclorice, antice şi orientale, se grupează în jurul baronului K. F. Munchausen, personaj care real a existat şi pe care R.E. Raspe l-a declarat autorul cărţii, acesta avînd o viaţă  plină de perepeţii amuzante.

        Activitatea dedicată lecturii povestirilor din cartea menţionată mai sus i-a invitat pe copii să se avînte în călătorii fantastice împreună cu baronul Munchausen, să soarbă din izvorul înţelepciunii populare. Povestirile hazlii, scrise cu atîta umor, trezesc la copii dragostea de viaţă, de limea ce ne înconjoară, dorinţa de a călători, dIMG_2144e a pătrunde în universul miraculos al naturii, de a descoperi noi şi uimitoare lucruri despre Planeta pe care trăiesc. E un apel adresat celor neîmpăcaţi cu microbul lenii, cu plictiseala, pentru cei care se vor sănătoşi fizic şi spiritual.

        Copii au rămas fascinaţi de aventurile extraordinare ale baronului Munchausen, au povestit, de asemenea, despre călătoriile sale împreună cu părinţii şi rudele la mare, în alte ţări (România, Germania), în sate din Moldova la bunici, despre caruri hazlii care s-au întîmplat pe parcursul acestora, şi-au împărtăşit impresiile cu privire la locurile vizitate.

        S-a încheiat activitatea cu vizionarea filmului cu desene animate despre Tarzan, un copil al naturii, un aprig apărător al animalelor, viaţa căruia era plină de aventuri interesante.

                                    Autor: Lidia Cîssa

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s