Profesia în viaţa noastră


Practica de viaţă a demonstrat că o societate devine prosperă atunci cînd dispune de specialişti profesionişti în toate domeniile care să asigure dezvoltarea la nivel a economiei şi culturii. Din acest motiv, alegerea corectă a profesiei şi pregătirea profesională a populaţiei au o mare valoare socială. E important ca omul să-şi iubească profesia, să o cunoască profund, doar atunci el poate obţine satisfacţie proprie şi poate fi util altor persoane, în caz contrar el  navigează în căutarea ocupaţiei potrivite toată viaţa şi devine nefericit. Discuţiile cu copiii de toate vîrstele cu privire la profesii şi ocupaţii sunt salutabile, deoarece omul se pregăteşte de viitoarea profesie pe parcursul anilor, treptat îşi determină capacităţile şi preferinţele.

IMG_2055Ţinînd cont de cele menţionate, în data de 12 iulie curent, la biblioteca „Hristo Botev” a avut loc discuţia/dezbatere intitulată „Profesii şi ocupaţii” (Meserii în poezii) la care au luat parte copiii de la Academia copiilor „Fastrackids” însoţiți de educatoarea Cristina Cramarciuc. Această activitate a fost ghidată de Lidia Cîssa și Tatiana Andreiciuc. În cadrul activităţii s-a conversat despre diverse profesii şi ocupaţii, despre meseria părinţilor, profesia ce le place copiilor şi pe care ar  vrea să o practice în viitor. Drept bază pentru discuţie au servit cărţile „Profesii şi ocupaţii” de Olga Matei, „Cel mai iscusit florar” de Sergiu Afanasiu, „Săptămîna profesiilor” de Ala Bujor şi altele. Au fost lecturate poezii despre diverse profesii şi ocupaţii, inclusiv despre profesii mai puţin cunoscute pentru copii, cum ar fi cea de astronaut, dirijor, macaragiu, oceanolog şi altele.

Scopul nostru este ca copiii să înţeleagă că există multe profesii, ca şoferi, medici, vînzători, ingineri, artişti, agricultori şi încă mulţi oameni de alte profesii, care sunt toate utile și orice muncă trebuie respectată. Accentuînd faptul cît de mult înseamnă să-ţi placă ceea ce faci.

În continuare, copiii s-au jucat de-a profesiile, prezentînd scenete cu episoade din activitatea de medic, croitor, învăţător şi altele. Jocul a fost foarte distractiv şi vesel. Copiii au demonstrat dibăcie în comunicare şi mînuirea instrumentelor utilizate în joc.

Activitatea a finisat cu colorarea desenelor cu personaje amuzante şi zîmbăreţe, încadrîndu-se în programul „Săptămîna zîmbetului”, au făcut poze în grup alături de expoziţia de cărţi „Ia un zîmbet. E gratuit”. Ne-am adresat către copii cu îndemnul să vină la bibliotecă și permanent să fie cu zîmbetul pe buze, căci aceasta ne ajută în toate – şi în muncă, şi în odihnă, să citească cît mai multe cărţi, căci cărțile nu au vacanţă ci sunt în aşteaptarea copiilor oricînd.

                                                                            Articol îngrijit de Lidia Cîssa, bibliotecară.

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s