A fi educat e minunat


IMG_1993Viața preşcolară este perioada cînd la copii se formează caracterul, comportamentul, deprinderile practice de viață. Sfaturile, informațiile în materie de bune maniere sunt foate binevenite și utile pentru această categorie de copii fiindcă de noi, maturii, depinde ce fel de personalități se vor forma în viitor.

        În data de 23 iunie curent la Biblioteca „Hristo Botev” s-a desfășurat discuția/dezbatere cu genericul „Vorba bună ne adună” ce a avut ca scop de a evidenția semnificația bunelor maniere. A avea bune maniere înseamnă să știi cum să te adresezi, cum să te prezinți, cum să te saluți, cum să mulțumești pentru un serviciu, cum sa-ți ceri scuze, dacă ai greșit, cum să comunici, cum să te îmbraci etc. Temelia bunelor maniere o constituie bunăvoința și respectul față de ceilalți.

        Drept bază  a conversației pe tema în cauză a servit cartea IMG_1999scriitorului Sergiu Botezatu  „Ce e bine și ce-i rău” ce reprezintă o povestire versificată despre comportamentul corect al copilului în societate, despre regulile elementare de politețe și bună-cuviință. A fost citită, apoi discutată cartea menționată. În carte se enumără faptele bune pe care trebuie să le urmeze copiii: dimineața singurei să-și spele fața, dinții, să se îmbrace, să se pieptene, să mănînce la timp, să asculte de părinți, educatori, profesori, elevii să-și facă la timp temele, să cedeze locul celor bătrîni în transportul public, cînd intră pe ușă, să-i lase să treacă mai întîi cei mai în vîrstă, băieții să fie galanți și să cedeze calea mai întîi fetelor, să se culce la timp cînd le spun părinții ș.a. Se accentuiază și faptele rele care trebuie evitate precum: să nu se certe cu nimeni, elevii să nu lipsească de la ore, să nu neglijeze temele de acasă, să nu rîdă de bătrîni etc. Copiii s-au încadrat activ în discuție, demonstrînd cunoștințele și depriderile practice în domeniul bunelor maniere, au înțeles cît e de important să-ți „așterni ziua doar cu fapte bune”, după cum e scris în carte, să-i respecți pe cei din jur.

        În cadrul activității în cauză a fost de asemenea citită și înscenată minipovestea „Vulpea  și barza”, mIMG_1991esajul căreia fiind : bine faci, bine găsești, rău faci, rău găsești ori după faptă și răsplată. Copii au adăugat la bagajul lor de cunoștințe și deprinderi  lucruri noi și utile referitoare la regulile de comportament corect acasă, la grădiniță, la școală, în public.

        Discuția a finisat pe o notă distractivă și veselă cu citirea și dezlegarea ghicitorilor despre fructe, plante, animale din cartea „Povești, proverbe, ghicitori”.

                                                                          Selecție: Lidia Cîssa

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s