Бабинден


IMG_1274Sărbătoarea «Бабинден» se sărbătorește la bulgari. Recent, la 21 ianuarie 2016 în incinta Bibliotecii «Hristo Botev» a avut loc medalionul literar-artistic «Бабинден». Activitatea a început cu o informație despre semnificația, specificul și importanța acestei sărbători. La activitate au fost prezente personalități recunoscute din mediul cultural național, precum Maria Velicsar, Maria Cervencova, Dimitrina Pavlova, Caterina Danailova, Snejana Nichiforțeva, Nadejda Cara, Elena Rațeeva, iar moderator a fost Ana Pagur, conducătorul ansamblului etnofolcloric «Въгленче».IMG_1259

В българската библиотека «Христо Ботев» на 21 януари се възроди «Бабинден» – праздник на жената, която е «бабувала», т.е. акуширала, помогала при раждане. Този празник е своеобразен завършек на цикъла на семейните празници, свързани с Рождество Христово. Идва от далечните времена, още от езичеството, и се е запазил в българската национална култура като голям празник на женското първостепенното жизнеутвърдаващо, жизнелюбиво начало в продължаването на рода. Сътрудниците на библиотеката начело с завеждащата г-жа Анжела Олэреску подредиха  читалната зала с редки пешкири и други атрибути на народното творчесво, изработени от нашите българки.

Елена Павлюк, Тамара Комарова, Лариса Настаушева и Анна Пагур от етнофолклорен ансамбъл «Въгленче» изнесоха специална програма от шеговити песни за жената и семейни отношения.

Спонсора, Мария Червенкова, най-активно се включи в сценария на празника. Тя стана «дядото» с «пушка на рамо» т.е. «въоръжен» и веднага си намери «млада булка » —  Мария Великсар —  бивш редактор на българското телевизионно предаване в Молдова  «На Буджакска вълна»,  наградена с орден  «Glorie Muncii» и много други достойни награди в страната, в Бългрия и в Русия. В момента е пенсионерка, тя по сценария «роди»  мъжско бебе, което го  бабува на празника  бившата  акушерка Анна Пагур.

IMG_1276    IMG_1281

Димитрина Павлова – преподавател от България донесе на бабата много вкусна и богато орнаментирана пита. Другата преподавателка от България Катерина Данаилова разказа на събралите се жени за «Бабинден» в България.

IMG_1285

За да се умилостиви болестта «мундърлък» и за женско здраве се проведоха специални ритуали. Един от тях е обредно поливане на бабата, да си измие ръцете и «да види» какви деца още ще се раждат, които ще продължат рода. На този празник не се допускат мъже. Глобата е голяма или ще са намазани с катран. Празникът е свързан с веселие, много смях и придобиване на позитивна енергия чрез доброжелателно общуване.

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s