Българско училище в библиотека Христо Ботев


През последните три години в библиотеката с голям успех се провеждаха курсове за изучаване на български език, които бяха организирани по проекта МОН България «Роден език и култура зад граница».

 А тази година в библиотеката занятията по български език, литература, история и култура се провеждат вече в рамките на българско неделно училище, вписано в регистъра на българските училища в чужбина. Проектът, спечелен от Научното дружество на българистите на Република Молдова заслужено повдигна статута на чудесните срещи на учениците и учителите, които стават всяка събота и неделя в библиотеката «Христо Ботев», като в отделни зали на библиотеката работят различни групи по програмите на МОН според учебния план.

Неделно училище в библиотека Христо Ботев

Най-малките ни ученици са от начално училище, тази  групата се води като за 2-3 клас, с тях виртуозно работи Надежда Рацеева–Делижан, която чрез игра и приказки прави българското слово близко и понятно. Тя е преподавател  за ученици от гимназиално ниво ( 5-6 кл.).

 

 

Неделно училище в библиотека Христо Ботев113За по-големите ученици работят такива известни българисти в Молдова, като проф. Николай Червенков, доц. Надежда Кара и доц.Елена Рацеева.

За тези, които трябва да стегнат българската граматика или дори да започнат да я изучават от нула – исключително са полезни уроците на доц. Надежда Василевна Кара. Това могат да потвърдят учениците, които към края на учебната година започват да общуват по български. 

Неделно училище в библиотека Христо Ботев

Светът на българската литература с нейните автори и герои, техния опит за решаване на вечните проблеми, които са актуални за всеки човек и за всяко време,   това са уроците на доц. Елена Рацеева. 

Неделно училище в библиотека Христо Ботев

А нейните уроци по история и култура на България — това са истински пътешествия по исторически и културни места и знаменателни дати, това е откриване на смислите на народните традиции и обреди.

Извънкласната дейност се организира от Анна Пагур, Неделно училище в библиотека Христо Ботевръководителя на Етнофолклорния състав «Въгленче», с която учениците изпълняват автентичния фолклор, записан в Бесарабия. Тази группа е нееднократно печелила призовите места на републикански и международни фестивали.

Случайният посетител на библиотеката, минавайки от една зала в друга, усеща тази неповторима атмосфера на българския дух.

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s